Среда , 1 Май 2024
Политика

Нових майданів в Україні боїться тільки влада, – політичний експерт

1 грудня в Києві відбулась акція протесту, яку кількома днями раніше в команді Зеленського охарактеризували як “держпереворот”. Акція тривала всього кілька годин і пройшла без пригод, після чого її учасники пообіцяли провести повторну акцію через тиждень.

Зрозуміло, що ніякого справжнього держперевороту не було і не буде – це політологічні ігри Зеленського з метою купірувати протести проти нього, пише політичний та економічний експерт Тарас Загородній спеціально для Главреду.

Влада боїться протестів. Ресурсів для протидії їм немає, як і активних прихильників. У того ж Януковича свого часу був антимайдан – ідеологічні прихильники, які були готові за нього виступати. Відповідно, вони бояться і, як наслідок, то заливають каток на Банковій, то наганяють силу-силенну поліції.

Але майдан у форматі 2013 року зараз неможливий з різних причин. По-перше, українці стали більше себе поважати і тепер вже ніхто не дасть себе бити і тим більше стріляти. Поліція, до слова, теж це розуміє і не готова йти по стопах “Беркута” – але не тому, що вона така хороша і ласкава, а тому що там усвідомлюють, що поліцейських можуть просто пристрелити, адже зброї на руках у людей дуже багато. 

Тому якщо протести і відбудуться, то навряд чи вони будуть численними – швидше, навпаки, вони будуть нечисленними і досить активними, тобто такими, які будуть призводити до певних змін. Слава богу, в Україні існує демократичний шлях – вибори, а значить стабільності країни в цьому випадку нічого не загрожує.

Інша справа, що посилити протестні настрої може, наприклад, можливість прямих переговорів з Російською Федерацією, про що нещодавно заявив президент. Тому що для українців, особливо прихильників Порошенка, це – маркерна тема, проти якої вони точно будуть протестувати, адже відчуття капітуляції і відсутності безпеки країни для багатьох може стати приводом пресингувати Зеленського. 

Де-факто Зеленський зараз тестує аудиторію. І якщо переговори з РФ справді почнуться і тим більше, якщо їх очолить Андрій Єрмак, якого і без того звинувачують в роботі на Росію, це може стати маркером для протестів і інші причини у вигляді зростання тарифів і цін тут вже будуть бонусом.

Якась частина людей може стати детонатором для нового витка – точно так само, як, наприклад, це вже відбувалося з побиттям студентів. Якщо згадати 2013 рік, то до цього протести майже загасали, але після того, як все сталося, на вулиці вийшли тисячі людей, якими рухало як відчуття несправедливості, так і факт побиття дітей і безліч інших причин. Але так чи інакше, зважаючи невдоволення політикою Зеленського, у що саме виллються протести зараз залишається тільки гадати. 

Тарас ЗАГОРОДНІЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...