Среда , 1 Май 2024
Политика

Портников: У “Північного потоку-2” з’явилися нові проблеми

Те, що німецький регулятор тимчасово призупинив процедуру сертифікації газопроводу “Північний потік-2”, багато хто сприймає як політичний хід – нагадування президентові Росії Володимиру Путіну, цьому фактичному господареві “Газпрому”, що не можна ставитися до Німеччини та Заходу в цілому як до об’єкта для демонстративного шантажу

Адже Путін і не приховує, що відмова “Газпрому” від заповнення сховищ у Європі, що викликала справжню паніку на ринку – це результат зволікання із запуском другої гілки “Північного потоку”. Скільки разів ми чули від Путіна та інших російських політиків та енергетичних начальників – ось буде запущено “Північний потік-2” – і газ одразу знизиться в цініпише Віталій Портников для Еspreso.tv.

Але насправді це зволікання із сертифікацією пов’язане із очевидним нахабством “Газпрому”. Те, що німецький регулятор видає сертифікати компаніям, зареєстрованим у Німеччині, ні для кого не секрет. Але “Газпром” зареєстрував “Північний потік-2” не у Німеччині, а у Швейцарії, а саме – у кантоні Цуг, який здавна був діловим центром для російських компаній у Європі. У Німеччині вирішили зареєструвати дочірню компанію, простіше кажучи – декорацію. У Росії так завжди роблять. Навіть коли купувалися великі промислові гіганти, переможцями аукціонів нерідко виявлялися нікому не відомі компанії з адресами у сараях.

Але тільки Німеччина – не Росія. Німецький регулятор не може видати дозвіл із порушенням законодавства. І вимагає, щоб компанія, яка подала заявку на сертифікацію газопроводу, була справжньою компанією, а не фікцією. Те, що у Москві просто не бажають цього розуміти – це, звичайно, не німецька, а російська проблема.

І це вкотре змушує нагадати одну просту істину. Справа не тільки у тому, що Путін налаштований використовувати газ як енергетичну зброю проти України та інших країн. Справа у тому, що Захід довіряє свою енергетичну безпеку мафії, якій начхати на закони цивілізованого суспільства. Яка навіть через три десятиліття після краху комунізму вірить, що всіх можна зламати через коліно – і належним чином діє. 

Віталій ПОРТНИКОВ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.