Суббота , 4 Май 2024
Политика

“ЄС залежний від газу РФ, тому жодні рішення судів не стануть на заваді”, – експерт прокоментував програш “Газпрому” щодо “Північного потоку-2”

Попри те, що компанія “Nord Stream-2 AG” програла в Німеччині судовий розгляд, в ході якого намагалася вивести газопровід “Північний потік-2” з-під дії Газової директиви ЄС, буде знайдено інші законодавчі шляхи для продажу російського газу до країн Європейського Союзу, оскільки він є залежним від постачання російського газу.

Про це в ефірі українського телеканалу сказав експерт із енергетичних питань Геннадій Рябцев, передає UAINFO.org.

За словами експерта, РФ не буде змінювати законодавство за будь-яких рішень міжнародних чи національних судів країн ЄС, саме тому, ймовірно “буде змінено точку передачі власності на природний газ, який буде транспортуватись “Північним потоком-2”.

“Це зніме всі проблеми… Газ буде продаватись не на території Німеччини, а на віртуальному хабі, який буде розташовано десь у міжнародних водах чи на території РФ. Так само як НАК “Нафтогаз України” створив швейцарську прокладку, і ми отримуємо газ російського походження. Точно таким чином “Газпром” створить прокладку і буде продавати газ”, – пояснив він.

Геннадій Рябцев додав, що компанія “Північний потік-2” розглядає всі можливі варіанти виходу із ситуації.

“Не думаю, що для “Газпрому” виникне проблема (…). Європі дуже потрібен російський газ, і вона не може від нього відмовитись. Жодні рішення жодних судів не будуть ставати на заваді”, – сказав він.

Експерт із енергетичних питань також додав, що сьогодні існує надлишок трубопровідних потужностей, що “було створено РФ умисно, щоб здійснювати в тому числі політичний тиск на ті країни, які є країнами-транзитерами, або які є “партнерами” РФ із постачання російського газу до ЄС”.

“Це той тиск і зброя, про яку кажуть українські політки. “Північний Потік-2″ – це 55 млрд м. куб на рік, тоді як РФ експортує до Європи 190-200 млрд на рік. Але з економічної точки зору український маршрут вигідний в тому числі для РФ”, – повідомив експерт.

Геннадій Рябцев акцентував, що Україні важливо залучити до управління ГТС якусь велику європейську компанію, щоб отримати реальні гарантії завантаження нашої гілки транзитного маршруту після 2024 року. А також слід здійснити модернізацію української ГТС і оптимізації потужностей, щоб бути готовими до можливих дій з боку “Газпрому”.

“На жаль, натомість наші високопосадовці займались виключно балачками і судовою тяганиною замість того, щоб займатись безпосередньою справами. Слід обов’язково реалізовувати стратегію енергетичної безпеки, що була ухвалена КМУ, де прописані всі завдання, пов’язані із майбутнім ГТС України”, – завершив він.

Як відомо, дочірня компанія Газпрому і оператор “Північного потоку-2” Nord Stream2 AG програла в Німеччині судовий розгляд, під час якого намагалася вивести газопровід з-під дії Газової директиви ЄС.

Серед головних положень Директиви – це поділ компаній-постачальників газу і компаній, що транспортують газ. Це означає, що компанія-оператор “Північного потоку-2” повинна бути незалежною від Газпрому, а 50% пропускної потужності газопроводу повинні резервуватися для альтернативних постачальників.

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...