Среда , 1 Май 2024
Политика

Куса: “Білорусь ніколи не стане союзною державою Росії за влади Лукашенка”

Білорусь не стане союзною державою Російської Федерації попри роботу, що ведеться в цьому напрямку із 1990-х років та підготовлений чиновниками Росії та Білорусі пакет “дорожніх карт” щодо поглиблення економічної інтеграції в форматі Союзної держави, але при цьому президент Лукашенко буде намагатись балансувати у відносинах з Росією.

Про це в ефірі українського телеканалу сказав експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілія Куса, передає UAINFO.org.

“Я вважаю, що поки Лукашенко при владі, не буде ніякої союзної держави”, – сказав він.

За словами експерта, зараз РФ знову педалює це питання, користуючись “слабкістю Лукашенка і політичною кризою у Білорусі, яка загнала її в ізоляцію”.

“У них немає іншого варіанту, як звертатись за допомогою до Росії, а там ця допомога іде виключно з політичними вимогами, в тому числі про союз держав”, – повідомив він. 

Ілія Куса також додав, що заяви про визначення Білорусі як союзної держави РФ тривають з 1990-х років, але жодного практичного наслідку це не мало.

“Було навіть створено органи союзної держави, під них було закладено мінімальні бюджети, але вони не запрацювали і це нічого суттєво не змінило. Також у грудні 2019 році було підписано документи про військову інтеграцію, але з того часу нічого не змінилось”, – зазначив він.

За його словами, президент Білорусі Олександр Лукашенко “навчився затягувати ці розмови та переговори про інтеграцію і союзну державу”, при цьому не погіршуючи стосунки із Москвою.

“Але Москву це дратувало весь час, і я вважаю ці обставини стали однією і причин, чому спалахнула білоруська криза і росіяни її підтримали, граючи на боці опозиційних сил до Лукашенка”, – завершив Ілія Куса. 

Як відомо, Договір про союз Білорусі і Росії був підписаний 2 квітня 1997 року. Союзна держава передбачає уніфікацію законодавства, єдині органи влади, валюту та ринок.

Однак процес об’єднання виявився ускладнений, виникли економічні і політичні розбіжності: Президент Білорусі Олександр Лукашенко не раз звинувачував Росію в тому, що вона не поспішає скасовувати свої митні збори, а також заявляв про небезпеку втрати білоруською державою суверенітету під тиском з Москви.

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.