Среда , 1 Май 2024
Политика

Голобуцький: 41% українців згодні з заявою Путіна. Насправді це дуже небезпечні дані

41% українців згодні з заявою Путіна, що “росіяни та українці – один народ, який належить до одного історичного і духовного простору”. На Сході, а також серед парафіян РПЦвУ з такою думкою погоджуються більше 60%.

Це дані опитування групи “Рейтинг за 23-25 липня 2021. Насправді дуже небезпечні дані, вважає політолог Олексій Голобуцький, інформує UAINFO.org.

Ні, річ не в тім, що на восьмому році війни для 41% ми досі “адіннарот” з агресором і окупантом. А власне у винесенні отаких цифр в публічний простір. Бо одна справа, коли Кремль будує свої плани, орієнтуючись на 20-25% електорату проросійських партій. І геть інша справа, коли Кремль розуміє, що може спертись на 41% “узагальнено-проросійського” електорату. Чи, принаймні, не антиросійського – власне отой сегмент “війну почали політики”, “простим людям ділити немає чого”, “ми завжди добре жили поряд”, “всім добре було, коли ми були одним народом в одній країні”. В гаслах – це оте “мир за будь-яку ціну”.

Такі речі досліджуються на замовлення держави – щоб знати, де “тонко”, з чим треба працювати для зміцнення нацбезпеки. Але вони ніколи не оприлюднюються, тим більше під час війни, – в тих же інтересах нацбезпеки.

Все ж ми надто зверхньо стали ставитись до соціології як такої, стали надто зневажати будь-які рейтинги. І з’явилась оця легковажність. Варто дещо поміняти в ставленні.

Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.