Среда , 1 Май 2024
Политика

“Україні не вигідний Нормандський формат, але “зіскочити” не може за жодних умов”, – політолог

Переговори на рівні Нормандського формату за 7 років з моменту збройної агресії Російської Федерації на Сході України не дали очікуваного наслідку для України, але вийти із цих переговорів Україна не має можливості.  

Про це в ефірі українського телеканалу сказав політолог Микола Давидюк, передає UAINFO.org.

“Ми тягнемо в Нормандському форматі попри те, що це нам не вигідно. І саме цей варіант використовують лише тому, щоб Путін не зміг піти далі. Об’єктивно ми можемо за підсумками 7-ти років сказати, що це не принесло нам результатів, але цю конструкцію руйнувати не можна, бо вона на столі у світових лідерів”, – сказав він. 

За словами політолога, за таких умов “скайп-зустрічі перетворились у відпрацьовані Кремлем сценарії щодо затягування часу”, а Україні залишається лише “використовувати політичні моменти як то будь-які протиріччя між Росією і Заходом як шанс для нас, щоб ситуативно впливати і викручувати корисні моменти для України”.  

Микола Давидюк також наголосив, що Україні необхідна підтримка США і Британії, але Російська Федерація “ще більше хоче участі Британії і США у Нормандському форматі”.  

“Росіяни повсякчас надсилають месідж, мовляв, давайте приїжджайте США і Британія, а Україну в сторону – і ми будемо вирішувати свої проблеми. Це – не про нас. Вони будуть намагатись врегулювати свої геополітичні речі, де Україна буде лише приводом. А тому для України дотичність США і Британії навколо формату більш вигідна, аніж безпосередня участь за круглим столом”, – пояснив він.  

“Мобільність США у допомозі Україні буде в рази меншою, якщо вони опиняться за столом переговорів, аніж якщо вони будуть просто на стороні України. Аналогічна історія із Британією”, – додав експерт.   

На переконання політолога, радник Державного департаменту США Дерек Шолле розуміє, що “РФ може використати участь Британії і США у своїх інтересах”.  Водночас він підкреслив, що Німеччина не перебуває на стороні України, адже “більше пов’язана економічними і політичними дружніми відносинами із Кремлем і путінською Росією”.  

“Німеччина не може бути об’єктивним арбітром. На жаль”, – констатував він.

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.