Суббота , 4 Май 2024
Политика

“Росія пропагувала Сталіна як лідера “великодержавної Росії”, але Путін виявився “недоСталіним”, – російський журналіст

Результати соціологічного дослідження, відповідно до якого найвидатнішою особою усіх часів і народів опинився Йосип Сталін (39% опитаних респондентів), є наслідком роботи пропагандистської машини офіційної Москви з метою сформувати думку росіян щодо ідеї “великодержавної Росії” і необхідності “сильної руки”.

Про це в ефірі українського телеканалу сказав Ігор Яковенко, опозиційний російський журналіст, передає UAINFO.org. 

“Росіянам 74 роки поспіль вбивали в голову ідею “великодержавної Росії”, де  ключовими фігурами були міфологізовані образи Леніна і Сталіна.

Безумовно, пострадянський період російської історії призвів до того, що Сталін став випинатись, тому що імперська політика Путіна на перший план висувала Сталіна”, – сказав він.  

За його словами, у 2012-2014 роках Йосип Сталін відповідно до аналогічних проведених соціологічних досліджень “висунувся” на перший план і обігнав Олександра Пушкіна, Петра I і самого Володимира Путіна, тому що “Путін опинився таким собі слабким Сталіним”.

“Незадоволеність росіян у тому, що Путін Є “недоСталіним” призвела до того, що у понад двічі знизилась кількість згадок Путіна як великого діяча”, – зазначив опозиційний російський журналіст.

Ігор Яковенко зауважив, що у аналогічних соціологічних опитуваннях ніколи не фігурували прізвища справжніх реформаторів, приміром, як Олександра II, який скасував кріпосне право. Натомість, Петро I  повсякчас фігурував як силовик, який “поставив Росію на диби”. 

“У цьому розумінні фігура Петра I мало відрізняється у свідомості росіян від Сталіна. Петро I і Сталін – це насильники, а у росіян відзначається прояв тяги до батогів, до кріпосного права. Це – неабияка проблема. І ця великодержавна міфологія діє і сьогодні, хоч Путін виявився недостатнім великодержавним тираном”, – завершив Ігор Яковенко. 

UAINFO

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...