Воскресенье , 28 Апрель 2024
Политика

The Telegraph: Відчуття безпеки після відходу військ Росії від України оманливе

Росія все ще шукає зручний момент для наступу проти України / Фото: REUTERS

Хто моргнув першим? Після двох тижнів зростання напруги навколо України Росія оголосила про завершення “військових навчань” біля українського кордону. Оскільки Вашингтон вже скасував своє рішення відправити два військових корабля в Чорне море на тлі того, як Кремль грав м’язами, аналітики почали сперечатися: хто дав початок деескалації? Володимир Путін чи Захід?

Про це пише The Telegraph. Замість того, щоб опускатися до змагання в “битті себе в груди”, яке почав Путін, справжнє питання полягає в тому, хто “моргне першим”, інформує UAINFO.org з посиланням на УНІАН.

“Жодне з джерел напруги між Росією й Заходом не зникло. Вогонь гармат, який нищить режим припинення вогню на сході України, й тяжкий стан здоров’я дисидента Олексія Навального у в’язниці – це лише дві невралгічні проблеми, які отруюють відносини Заходу зі Сходом. Широка ворожнеча між Росією й США по всьому Близькому Сходу від Лівії через Сирію до Афганістану – це частина більшої геополітичної картинки”, – йдеться в статті.

А потім, ще є Китай. Відносини Заходу з Пекіном серйозно погіршилися після появи COVID-19, а також суперечок про його походження й способів комуністичного режиму боротися з пандемією. Росія вбачає в цьому можливість посилити свої стратегічні позиції. П’ять років тому Вашингтон використав “китайську карту”, щоб ізолювати Москву. Тепер Кремль і Пекін сподіваються, що їхня співпраця “поб’є” американську силу. 

Пропонуючи Китаю стратегічні райони, наповнені природними ресурсами, гостро необхідними для економіки Пекіна, Росія може покращити своє становище на фронті протистояння з Європою. Переорієнтація експорту газу й нафти на Китай дає Москві доходи, на які США не можуть накласти санкції. Водночас, російська сторона захищає Пекін від схожої проблеми, коли Вашингтон намагається реагувати на проблеми навколо Тайваню й уйгурців.

“Путін двічі застав Захід зненацька. В 2014 році він окупував Крим, а потім в 2015-му вторгся в Сирію. Те, що він поки що не анексував український Донбас, не означає, що Путін не почне діяти рішуче, коли з’явиться можливість”, – йдеться в статті.

Наступ Китаю проти Тайваню може бути саме тим кризовим моментом, який розділить сили США й створить розкол на Заході в питанні, яка з криз більш пріоритетна. Зрештою, провал може відбутися в обох напрямках.

Суспільства на Заході зосереджені більше на охороні здоров’я, ніж на зовнішній політиці. Тож нас чекає довге, спекотне літо, під час якого Велика Британія й США будуть робити великі кроки, щоб взяти під контроль COVID-19 за допомогою масової вакцинації. Це передумова для того, щоб змусити економіки країн знову зростати. Але європейські союзники по НАТО досі замкнені в карантинах.

Кілька країн ЄС вже дивляться на російську вакцину “Спутник V” як на рятувальне коло. Поєднання економічного ослаблення з вакцинною залежністю в ЄС дає Кремлю надію, що НАТО не буде щось робити, коли спалахне криза. Відсутність солідарності ЄС з Чехією в її конфлікті з Москвою – це доказ проблеми. 

Низка криз по всій Євразії стають сплетінням викликів для адміністрації Джо Байдена. Президент США, здається, часто повторює чи й навіть пародіює Теодора Рузвельта, висловлюючись жорстко, але утримуючись від відчутних ударів. Уникання конфлікту з ядерними Росією чи Китаєм – це, вочевидь, розумно. Але дозволяти Путін чи Си Цзиньпіну визначати червоні лінії небезпечно. Тому що вони можуть вирішити перетнути такі лінії, накреслені Заходом, очікуючи, що Байден блефує.

“Від України до Тайваню зв’язок слів і намірів Вашингтона лишається небезпечно нечітким. Слабші, але уважні вороги, такі як Росія і Китай, шукають можливостей для самоствердження. Якщо вони скоординують територіальні завоювання, західна солідарність, а також його здатність контролювати події можуть бути знищені”, – йдеться в статті.

 УНІАН

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.