Четверг , 2 Май 2024
Политика

Зеленський проти Тупицького: чому у війні Банкової з КСУ не переможе ніхто

Учора сталася безпрецедентна подія в нашій історії – представники Управління державної охорони не допустили голову КСУ Олександра Тупицького та ще кількох суддів на їх робоче місце.

Всяке було: Віктор Ющенко звільняв суддів Конституційного суду, але вони поновлювалися, будівлю цієї інституції неодноразово пікетували, в бік суддів летіли образи, вони фігурували (і фігурують) в розслідуваннях, та щоб голову не пускали на роботу – таке вперше. Ситуацію, що склалася, Тупицький назвав перешкоджанням роботі державного діяча і перевищенням повноважень з боку посадових осіб. Очільник КСУ наголосив також, що приходитиме на роботу щодня (про те, що відбувалося сьогодні, в КСУ ще не повідомили), і якщо його в будівлю не пускатимуть, то будуть складатися відповідні акти, адже він не хоче, щоб йому зараховували прогули. У свою чергу в УДО пояснили: діють на виконання вимог указу президента, який відсторонив Тупицького від посади судді Конституційного суду, пише Юрій Васильченко для Depo.ua.  

Учора ж ДБР повідомило голові КСУ підозру. Його підозрюють у наданні завідомо неправдивих показань, які поєднані зі штучним створенням доказів захисту, а також у підкупі свідка з метою відмови від дачі показань. При цьому, наголосили в слідчому органі, голова суду після повідомлення про підозру імітує її невручення, ненабуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце. А “секретаріат КСУ фактично перетворено на юридичну фірму його голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для голови суду, які не мають жодного відношення до конституційного судочинства, а лише пов’язані з його участю в кримінальному провадженні”. Тому, наголосили в ДБР, “іншим чином, ніж шляхом відсторонення від посади судді КСУ й одночасно його голови, неможливо запобігти ризикам впливу останнього на інших свідків у цьому кримінальному провадженні – співробітників КСУ, перешкоджання наданню ними документів на запит слідчого, явки на допит тощо”. Ближче до вечора Тупицький звернувся до Генерального прокурора Ірини Венедіктової. Каже: згідно із законодавством підозру йому не вручали, прокурори та слідчі порушили його права. І вкотре назвав указ Зеленського про своє відсторонення неконституційним.

Отже, які висновки можна зробити з учорашніх подій.

Висновок перший: конфлікт між Офісом президента і Конституційним судом (саме всім судом, а не окремо взятим головою цієї установи) лише посилився. Спроба налякати Тупицького і добитися від нього добровільної відставки успіхом не увінчалася, навпаки, той своєю непоступливістю почав ще більше дратувати ОП, тому на нього почали тиснути в інший спосіб. “Удошники” виконували наказ, тому тут питання не до них, а до того, хто такий наказ давав. І в якій формі. Адже всі розуміють, що представники держохорони не могли ставати на заваді Тупицькому тільки тому, що у них про це попросили в Держбюро розслідувань.

Висновок другий: на прикладі голови Конституційного суду можуть показувати іншим суддям, що президент, якщо він дуже цього прагне, здатний поставити на місце будь-якого суддю, кого вважає негідним посади. Або на якого образиться. З Тупицьким наразі суддівський корпус держави публічно не солідаризувався. Навіть спільної заяви на його підтримку з підписами всіх суддів КСУ поки ніхто не бачив. Тобто, все виглядає як конфлікт Зеленський-Тупицький. Однак можна не сумніватися, що судді Верховного суду, Вищого антикорупційного та інших судів уважно спостерігають за перипетіями навколо відсторонення голови Конституційного суду. І роблять висновки, наскільки подібна ситуація може повторитися з ними в разі конфлікту з президентським Офісом.

І ще один момент: за розбірками ОП й КСУ спостерігають не лише вітчизняні судді, але й наші західні партнери. Вони можуть нічого і не казати, проте варто розуміти, що на Заході дуже уважні до того, як в Україні функціонують державні інститути. Адже у нестабільних демократіях завжди існує ризик виходу окремих гілок влади за межі своїх конституційних повноважень. Це дестабілізує систему управління, вносить хаос. Тому в очах заходу війна Зеленського з Тупицьким – погана історія. Якими б благими намірами не прикривалися в ОП. І, не виключено, вже скоро нашим офіційним особам настійливо рекомендуватимуть завершити конфлікт Банкової з Конституційним судом полюбовно.    

Висновок третій: загальновідомо, що українські служителі Феміди далеко не зразкові. Однак у даній конкретній історії виникає одразу кілька запитань. Перше: чому, воюючи з Тупицьким і КСУ, влада не проявляє такого ж жвавого інтересу до інших суддів, стосовно яких проводяться слідчі дії. Приміром, до розвитку ситуації навколо судді ОАСК Павла Вовка. Тому у багатьох закрадається думка, що розбірки, влаштовані з Конституційним судом та його головою, мають на меті не тільки витіснити Тупицького з крісла, а й зробити суддів-конституційників слухняними. Або, чого також не можна виключати, просто паралізувати роботу КСУ. Навіщо?

Версій може бути кілька: хтось підозрює, що у такий спосіб хочуть убезпечитися від визнання неконституційною земельної реформи, а хтось – що паралізований Конституційний суд поставить на паузу оцінку конституційності будь-яких законів і указів. Утім, в останньої версії є слабке місце: без висновків КСУ не вдасться внести жодних змін до Конституції. Хіба виносити їх на всенародний референдум, закон про який “слуги” обіцяють прийняти наступного тижня. Але організувати референдум з необхідним результатом буде непросто. Особливо з огляду на політичні наслідки.

Друге запитання стосується інформаційного обрамлення епопеї з Тупицьким. Завдяки активності влади в медіа громадяни зрозуміли, що цей суддя – не дуже хороший хлопець. Остання дражлива історія – відпочинок відстороненого голови КСУ в Дубаї. Зазначалося, що добова оренда королівської вілли в готелі Kempinski Palm Jumeirah, де він, за даними ЗМІ зупинявся (суддя заявив, що це неправда), становить понад 300 тис. грн. Новина про це з фотографіями Тупицького, вочевидь викликала класову ненависть у багатьох співвітчизників. Аж тут у мережу виклали фотографії, на яких у тому ж Дубаї нардеп-“слуга” Микола Тищенко. Правда, в іншому готелі. Добре відомо, що він людина заможна і може собі дозволити такий відпочинок. Але чи розуміють на Банковій, що тепер релакс Тупицького у сонячних Еміратах уже нікому не цікавий? Хіба як бекграунд до новини про Тищенка. Ми ось до чого ведемо: мало сказати “цей хлопець поганий”, треба переконати суспільство, втомлене від карантину, локдауну, високих тарифів, що ти, влада – повна протилежність цього “поганця”.

Чим завершиться протистояння Зеленського з Тупицьким? Після недопуску останнього на робоче місце варіантів лишається обмаль: або голову суду дотискають, він іде у відставку і президент святкує перемогу (такий поворот поки виглядає малореалістичним), або Зеленський не продовжує дію свого указу і Тупицький після двомісячного бану повертається в крісло, але стає більш уважним до думки ОП (такий поворот можливий, якщо буде сигнал від партнерів), або конфлікт поглиблюється, в його орбіту втягуються нові гравці, від цього страждає імідж і президента, і держави. Тут дуже важливо, чи впевнені Зеленський та його юристи, що Тупицький у підсумку опиниться на лаві підсудних, а не перетвориться в очах громадян на “жертву режиму”. Який, до всього іншого, ще й нездатний свою жертву посадити…

Юрій ВАСИЛЬЧЕНКО, Depo.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...