Суббота , 4 Май 2024
Политика

Наші відносини з Угорщиною зазнали найсерйознішої кризи останніх років, утім проблема не в Україні – Портников

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір поскаржитися в НАТО на дії України стосовно закарпатських угорців

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Так голова угорського зовнішньополітичного відомства відреагував на недавні обшуки в одній із угорських благодійних організацій – за повідомленнями джерел, у Товаристві угорської культури Закарпаття та на квартирі у голови цієї організації та “Партії угорців України” Василя Брензовича. СБУ підозрює організацію в діяльності, спрямованій на підрив державного суверенітету України.

І це – вже не історія з мовою освіти в угорських школах країни, не втручання угорських політиків у виборчу кампанію на місцевих виборах в Україні. Це – найсерйозніша криза в угорсько-українських відносинах останніх років. При цьому Дональда Трампа, який міг би утримати угорського прем’єра Віктора Орбана від рішучих дій, уже фактично немає. А Володимир Путін є.

Читайте також: Російська агресія та проблеми із Польщею й Угорщиною – наслідок української слабкості

Не вдаватимуся зараз у справжні причини того, що сталося – тільки слідство покаже, наскільки обґрунтованими були підозри СБУ. Цей текст про інше – про взаємини Києва й Будапешта.

Напередодні обрання Володимира Зеленського президентом країни в багатьох політиків у сусідніх країнах – й у багатьох наших співвітчизників, прихильників нової влади – виникли ілюзії, що всі проблеми через неправильну зовнішню політику Петра Порошенка. Це Порошенко не може домовитися з Путіним. Це Порошенко й “націоналісти” у владі дратують Орбана. Це Порошенко не розуміє тривог Дуди й Качинського! Варто тільки змінити владу, як проблеми зникнуть самі собою.

Хочеться запитати: і як, зникли? Хіба не очевидно, що збереження присутності російських військ на українській території – одне з головних політичних завдань Путіна, що дозволяє йому зберігати вплив на українську політичну ситуацію та чинити тиск на Київ? Хіба не очевидно, що педалювання проблем угорських етнічних меншин – один із головних напрямків політики Орбанового уряду, що дозволяє зберігати владу й демонструвати наявність власних інтересів у Євросоюзі й НАТО? Про збіг інтересів Орбана й Путіна я вже й не згадую. Хіба не очевидно, що ставлення польських консерваторів до політики історичної пам’яті – важливий інструмент мобілізації їхнього електорату й урешті-решт збереження влади?

Читайте також: Російська відповідь на придністровську заяву Санду водночас є сигналом і для України – Портников

І виявляється, що річ не в Порошенку й не в Зеленському. А в тому, що наші сусіди мають власні інтереси, які не збігаються з нашими. Інша річ, що ставлення Росії до України та ставлення Угорщини й Польщі до нащої країни не можна навіть і порівнювати. Російський режим – відвертий ворог України. Польща й Угорщина – наші партнери. Але навіть у відносинах із партнерами існує часом критична розбіжність інтересів: досить подивитися на відносини двох членкинь НАТО, Греції та Туреччини.

Нам просто потрібно навчитися жити із цим, бути готовими захищати інтереси своєї країни й не звинувачувати у відсутності взаєморозуміння власну владу. Тоді й нам буде легше протистояти популістським силам у власній країні.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...