Четверг , 2 Май 2024
Политика

Розпуск КСУ нічого не вирішить, вихід із кризи геть інший – Портников

Спроба президента розпустити Конституційний суд, порушуючи Основний закону країни – демонстрація готовності глави держави до встановлення авторитарного правління за російським чи білоруським зразком

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Втім тут я навіть погарячкував. Коли в умовах гострого силового протистояння з депутатським корпусом 1993 року президент Росії Борис Єльцин пішов на конфлікт із Конституційним судом, він лише призупинив його роботу до ухвалення нового Основного закону країни. Навіть у тих умовах, коли по будівлі парламенту Росії прямою наводкою стріляли танки, Єльцин не припускав можливості звільнити суддів Конституційного суду. А Зеленський припустив, браво!

Читайте також: Скандальне рішення КСУ руйнує не тільки безвізовий режим – ЗМІ

Можна не погоджуватися з рішеннями конституційних суддів – і, звичайно, скасування антикорупційного законодавства одне з таких рішень. Але хто в разі розгону вищого конституційного органу вирішуватиме, які рішення суду нам подобаються, а які ні? Де гарантії, що новий склад суду не стане структурою, завданням якої буде погодитися з авторитаризмом і диктатурою в Україні?

Чому коли суд підтримав свідомо неправове й суперечливе рішення Зеленського про розпуск Верховної Ради та проведення дострокових виборів, ніхто не пропонував його розпустити? Тому що Зеленського все влаштовувало? Тому що рішення суду відкривало дорогу до абсолютної влади? Й ось тепер президент пожинає плоди своєї згоди із безправ’ям. Тому що якщо одного разу порушення закону працюватиме на твою користь, то іншого – проти тебе.

Розпуск суду не вирішить нічого. До речі, безвізу це теж стосується – у мешканців країн із авторитарним управлінням немає ніякого безвізу. І ще питання, чи можливий такий розпуск у ситуації, коли безпорадність влади та її нездатність виконувати власні рішення очевидні не тільки для Коломойського, а й для будь-якого водія маршрутки.

Читайте також: Олігархічний реванш провалиться, Україні допоможуть криза, Захід і Путін – Портников

Це рішення може призвести тільки до двох наслідків. Перший – провал влади й посилення настроїв реваншу, що призведе до масових заворушень. І другий – успіх влади, після якого в Зеленського тільки один шлях: ставати довічним президентом України. Тому що відставка – це суд за відверте порушення Конституції, це ганьба та в’язниця.

Чи є вихід із ситуації? Ясна річ – але тільки в тому разі, якщо Зеленський не ставить перед собою мету перетворитися на опереткового диктатора. Перше, що потрібно зробити – це провести через парламент оновлене антикорупційне законодавство. І друге – це звернутися за підтримкою до суспільства, до народу. Адже коли в аналогічних умовах Конституційний суд у сусідній Молдові ухвалював рішення, що підривали правові основи держави, його суддів не звільняли з посади президент або парламент. Ні, всі вони пішли самі – бо переконалися в тотальному громадському неприйнятті своїх дій.

Але влада Зеленського боїться народу і не здатна забезпечити його реальну підтримку. У цьому її головна проблема, й у цьому головна проблема країни.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...