Четверг , 2 Май 2024
Политика

Замість Зеленського буде нова популістська альтернатива від олігархів – Портников

Передбачувана поразка президентської партії на місцевих виборах і провал ініційованого Володимиром Зеленським опитування громадян дозволяє багатьом говорити про занепад популізму, розчарування українців і можливості повернення країни до цивілізованого розвитку, до реформ і змін

Про це для “Еспресо” пише Віталій Портников.

Читайте також: DW: Кінець гегемонії Зеленського та “слуг народу” в Україні

Але ці надії можуть виявитися марними, якщо ми вважатимемо, що зміни у настроях громадян відбудуться самі собою. Адже потрібно пам’ятати, що Зеленський з’явився на політичній сцені України не просто так. Це – продукт олігархічного реваншу, прагнення зупинити розвиток країни, відкинути її в минуле, не допустити деолігархізації та появи конкурентної економіки. Й українці, які проголосували за Зеленського, були хіба що статистами в олігархічному політичному театрі.

Але при цьому не потрібно думати, що олігархи такі вже ідіоти й не розуміли, наскільки недовготривалим може виявитися їхній тріумф. Вони від самого початку не вірили в ефективність Зеленського й уже тим паче у тривалість дутої популярності колишнього телевізійного коміка. Досить згадати інтерв’ю Ігоря Коломойського, які він давав відразу ж після перемоги Зеленського. Це зараз Коломойський мовчить – а тоді був дуже говірким. І стверджував, що про результати президентової діяльності можна буде судити вже за рік-півтора. Те, що Коломойський не дає ніяких оцінок зараз, ще не означає що нічого не бачить. А означає, що він перебуває в пошуку нових варіантів для збереження своїх позицій і позицій своїх “колег” по олігархічному клубові.

Читайте також: Власного рейтингу в Зеленського не було, немає і ніколи вже не буде – Портников

Нам намагатимуться запропонувати нову популістську альтернативу. Ми можемо її ще не помічати, як не помічали Зеленського, коли він грав у серіалі “Слуз народу”, і могли вважати що це тільки кіно, а не технологія олігархічного реваншу. Але це не означає, що нової популістської альтернативи не буде. Буде! Тим паче, що явка на місцевих виборах явно продемонструвала розчарування більшості населення в наявних політичних проектах. Із цим-то населенням олігархи і працюватимуть, аби запропонувати йому нові дурнички в кольорових обгортках – дурнички, які дозволять їм зберігати вплив і владу в країні, прирікаючи інфантильних прихильників своїх симулякрів на бідність і безвихідь.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...