Среда , 1 Май 2024
Политика

ЄС хоче обговорити проблеми з корупцією в Україні та називає слідство щодо ПриватБанку питанням авторитету країни

На саміті Україна-ЄС представники Європейського Союзу хочуть підняти питання незалежності антикорупційних органів та стан боротьби з корупцією в Україні в цілому.

“Будемо обговорювати всі сфери. На порядку денному буде питання щодо незалежності спеціалізованого антикорупційного бюро, або ж справ вищого антикорупційного суду, які були закриті раніше в цьому році без того, щоб прийняти будь-яке рішення. Ці елементи будуть на порядку денному, ми будемо питати про них і обговорювати їх з нашими колегами з України”, – напередодні саміту сказав високопоставлений європейський чиновник на відеоконференції, повідомляє ZN.ua.

На саміті також обговорять імплементацію закону про національну безпеку, що “буде дуже важливим елементом”, додав він.

У Меморандумі про взаєморозуміння щодо виділення макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 мільярда євро, продовжив чиновник, передбачено, що Україна внесе поправки в законодавство у сфері судової реформи, беручи до уваги думку Венеціанської комісії. Він додав, що також є проблема з виконанням закону про нацбезпеку, де прогрес досить обмеженим, є проблеми з реформуванням СБУ.

“Це проблема. Ми також повинні бути впевнені, що нова прокурорка віддана реформуванню всієї системи прокуратури в Україні та підтримує співпрацю з консультативною місією ЄС в Україні з певних питань. З Україною це завжди про те, наскільки сповнена порожня склянка. Найімовірніше, стакан наполовину сповнений, якщо ви подивитеся на те, що було вкладено – були створені інституції, прийнято законодавство. Але стакан наполовину порожній, коли ви подивіться на конкретні результати. Наприклад, кількість тих, хто був засуджений і посаджений у в’язницю за корупцію, дуже мало в порівнянні з країнами ЄС. Це складна ситуація”, – сказав чиновник ЄС.

Він підкреслив, що закон про локалізацію “не відповідає Угоді про асоціацію в рамках глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі, так само як і СОТ”.

Також в Європейському Союзі називають кримінальне переслідування за махінації з “ПриватБанком” питанням авторитету України у міжнародних партнерів.

“Завтра лідери ЄС будуть шукати сильні зобов’язання щодо продовження і незворотності зусиль в боротьбі з корупцією і також в судовій сфері. Відсутність кримінального переслідування за махінації з Приватбанком – проблемна справа, це ключ і питання авторитету серед міжнародних партнерів”, – сказав чиновник, додавши, що у верховенстві права і боротьби з корупцією в Україні “потрібні подальші зусилля”.

Раніше Надзвичайний і Повноважний посол Костянтин Єлісєєв в своїй статті для ZN. UA писав, що в перший рік президентства Володимира Зеленського процес зближення України з Євросоюзом загальмувався, а реальна інтеграція в НАТО була фактично поставлена на паузу. Про це свідчать і програми уряду президента Зеленського, і реальні дії “Слуг народу” щодо згортання широкого спектра впроваджених євроінтеграційних реформ, перш за все в області антикорупційної політики.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.