Вторник , 30 Апрель 2024
Политика

Європейські політики, які протистояли політпроцесам Януковича, попередили Зеленського й Ко

Експрезидент Польщі Александр Квасневський і колишній президент Європарламенту Пет Кокс оприлюднили спільну заяву, у якій застерігають українську владу від політично вмотивованих справ

Відповідний документ опубліковано на офіційному сайті Квасневського, повідомляє “Європейська правда”.

Кваснєвський і Кокс нагадують, що у 2012-2014 роках були членами моніторингової місії Європарламенту щодо неоднозначних кримінальних проваджень тодішньої влади проти політичних опонентів і були свідками вибіркової роботи судової системи.

Вони зазначають, що в суспільній думці сформувалося очікування “посадок” високопосадовців, які нібито скоїли злочини, але такі очікування не мають заміняти собою верховенство права.

Читайте також: У день суду на Порошенком США зробили недвозначну заяву

“Інформація, якою ми володіємо, свідчить про те, що починається тривожне сповзання стандартів, крок назад, що може перерости в перегляд досягнень Майдану. Політична боротьба має відбуватися, але на виборах, а в парламенті – шляхом дебатів. Політичні опоненти повинні сходитися в боротьбі на цих аренах, а не в суді. Наближення виборів посилює нашу стурбованість, оскільки ми бачимо, що з політичними опонентами борються через судову систему, а не виборчий бюлетень”, – наголошують Кваснєвський і Кокс.

Якщо такий розвиток подій продовжиться, додають вони, першими його жертвами стануть українська демократія та верховенства права – ключові елементи в цінностях, які підкріплюють європейські та євроатлантичні прагнення України.

Квасневський і Кокс наголошують, що Україні потрібно посилювати, а не підривати свої антикорупційні органи, судова та правоохоронна система мають залишатися незалежними, а вибіркове політично вмотивоване правосуддя “має залишитися явищем із минулого, а не інструментом для майбутнього”.

Читайте також: Зеленський коїть убивчі дурниці, на таке не пішли б навіть Янукович і Путін – Портников

“Ми висловлюємо свою думку з почуття дружби, стурбованості й поваги. Мовчання в таких обставинах може сприйматися як згода, тож ми не можемо мовчати”, – підсумовують вони.

Раніше Європейський парламент оприлюднив заяву, в якій обіцяє пильно стежити за справою п’ятого президента України та застерігає від переслідування Петра Порошенка з метою політичної боротьби.

Посольство США заявило, що система правосуддя не повинна використовуватися для зведення політичних рахунків, а пані посол Німеччини в Україні заявила, що не хотіла би повторення сценарію справи Тимошенко.

Раніше від політичного переслідування Порошенка застерегли провідні члени Європарламенту.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.