Суббота , 4 Май 2024
Политика

Юлія Тимошенко: Для наведення ладу в енергетиці треба діяти швидко та професійно (відео)

Криза, в яку сьогодні занурюється вітчизняна енергетика, є наслідком загального безладу та корупційної вразливості влади. Щоб зупинити небезпечний для людей і країни сценарій, треба діяти швидко та професійно.

Про це заявила Голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

Лідер партії назвала причини, через які в українській енергетиці виникла криза, та запропонувала шляхи їх вирішення.

«Перша причина енергетичної кризи в тому, що коли країна на 150% забезпечена електроенергією, влада починає купувати електроенергію з-за кордону. Де розум у цього господаря, який сьогодні керує в країні, щоб на ринок, якого не вистачає для продажу вітчизняної електроенергії, закуповувати її в інших країн? Це питання дуже просто вирішити – потрібно на законодавчому рівні заборонити імпорт електроенергії в країну», – зазначила Юлія Тимошенко.

Дисбаланс в системі внутрішнього ринку енергетики, переконана Голова «Батьківщини», наступив через бездумне завезення електроенергії з інших країн.

«Нам треба зараз розібратися з тим, які виникли дефіцити, негайно їх погасити та привести до ладу всі енергетичні баланси без залучення інших країн», – запевнила Юлія Тимошенко.

Голова партії наголосила на важливості створення необхідних технічних ресурсів, які дозволять не лише відмовитися від імпорту, а й експортувати вітчизняну електроенергію за кордон.

«Ми – конкурентоспроможні, бо собівартість нашої електроенергії значно нижча, ніж у Європі. Ми можемо залити Європу своєю енергією, але для цього потрібні серйозні інвестиції, які забезпечать технічну можливість експорту», – додала Юлія Тимошенко

Вона нагадала, що внаслідок зупинки економіки під час карантину, знизився обсяг споживання електроенергії. У цій ситуації, переконана Юлія Тимошенко, регулювати ринок потрібно шляхом пропорційного скорочення продажів для всіх типів генерації.

«Якщо ринок став менший – треба пропорційно для всіх типів генерації знизити право продавати на ринку. В середньому на 10% електроенергії стали менше споживати. Значить потрібно скоротити на 10% атомної, теплової, зеленої, аби отримати баланс та уникнути перекосів. Але зараз цього немає», – зауважила Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» впевнена – для наведення ладу в енергетиці вистачить кількох місяців – але має бути чітко визначена стратегія і виконавці повинні бути стійкими до корупції.

«Нам треба зараз не сперечатися в студіях, а всім разом допомогти енергетикам навести лад у цій галузі. В нас є досвід подолання кризи в енергетиці, ми можемо підказати як діяти. Але нас мусять чути. Сьогодні треба всім об’єднуватися і давати результат країні», – закликала Юлія Тимошенко.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...