Пятница , 3 Май 2024
Политика

Депутати прогулюють засідання комітетів навіть онлайн, – КВУ

30 березня Верховна Рада внесла зміни до Закону «Про комітети Верховної Ради України», якими дозволила під час карантину проводити засідання комітетів у форматі відеоконференцій. КВУ проаналізував присутність народних депутатів на засіданнях Комітетів, що відбулися у форматі відеозв’язку.

За даними КВУ частина депутатів прогулювали засідання комітетів навіть онлайн. Загалом, починаючи з 30 березня і станом на 1 травня, 15 комітетів бодай раз провели засідання у форматі відеоконференції, деякі – провели кілька таких засідань.

Всього за підрахунками КВУ у форматі відео відбулося 29 засідань комітетів, на яких народні депутати були присутні 406 разів, відсутні – 68 разів. Таким чином частина народних депутатів проігнорували засідання комітетів у форматі онлайн. В середньому в 17% разів депутати ігнорували засідання комітетів.

До прикладу, 7 квітня у режимі відеоконференції відбулося засідання комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, на якому були відсутні 7 народних депутатів (Василевська-Смаглюк О.М., Дубінський О.А., Горват Р.І., Колісник А.С., Козак Т.Р., Палиця І.П., Солод Ю.В.). Щоправда, на наступному засіданні 21 квітня більшість вказаних депутатів уже були присутні.

14 квітня у режимі відеоконференції відбулося засідання комітету з питань екологічної політики та природокористування, на якому були відсутні 5 народних депутатів.

10 квітня у режимі відеоконференції відбулося засідання комітету з питань аграрної та земельної політики, на якому були відсутні 4 народні депутати.

Загалом на майже кожному засіданні комітетів, що проходили у режимі відеоконференцій, були відсутні хоча б кілька народних депутатів. Випадки, коли були присутні 100% членів комітету, були поодинокими. Серед позитивів варто відзначити членів комітету з питань цифрової трансформації, які у повному складі взяли участь в двох засіданнях комітету під час карантину.

«Для того, щоб взяти участь в засіданнях комітету народним депутатам навіть не було потрібно виходити з дому, достатньо було взяти в руки смартфон. Однак і це виявилося нереальним для частини парламентарів. Пояснити об’єктивні причини відсутності депутатів на засіданнях комітетів у форматі відеоконференцій справді складно. Під час карантину показники присутності на засіданнях мали б бути близькими до 100%. Однак ситуація виявилася дещо іншою і загалом показала ставлення частини політиків до виконання своїх депутатських обов’язків і роботи в комітетах. Мова йде про кілька десятків народних депутатів, які ігнорували засідання комітетів навіть онлайн», – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Інформація на основі аналізу офіційних веб-сайтів комітетів Верховної Ради.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...