Пятница , 3 Май 2024
Политика

Доній: Зараз час для неординарних вчинків. Та ці вчинки повинні бути не в інтересах олігархату чи міжнародного великого капіталу

«Пояснюю, чому зустріч Президента з олігархами “для боротьби з коронавірусом” була помилкою», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише політолог Олесь Доній.

«Здавалось б зустріч -“на користь справі”, щоб ультразаможні люди скинулися по кілька мільйонів(десятків мільйонів) для боротьби з епідемією.
Насправді це помилка. Так, вони одноразово можуть купити чергові “200 автомобілів швидкої допомоги”. Та їхні забаганки набагато більше тиснитимуть на населення. І влада їм в цьому допомагатиме.

Влада навпаки, повинна була відсторонитися від інтересів великого капіталу, і навчитися приймати рішення в інтересах населення, а не великого бізнесу.

Саме зараз час для переорієнтації економіки країни від монопльно-олігархічної моделі до моделі , орієнтованої на максимально широкі верстви населення(в економіці, це означає-сприяння дрібному і середньому бізнесу, а не монополіям).

Щоб я зробив в цій ситуації:

1.Прибрав би акцизи і податки з ліків.

В Україні ліки часто в кілька разів дорожчі, аніж в сусідній Польщі. Я спеціально їздив до Польщі,щоб купувати кардіологічні ліки для мами-це виходило(з урахуванням дороги) дешевше, аніж в Україні.
Фармакологічний бізнес зараз отримуватиме надприбутки(бо на відміну від ресторанів аптеки ніхто не закриватиме). То чому б не піти на підтримку населення, а не мережевих аптек?
До речі, яскравий приклад “барижничества” – ситація з масками, які подорожчали в 10 разів. В кількох країнах (Польща, Німеччина) були прийняті рішення владою про недопущення підняття цін на лікарські товари. У нас же-все в інтересах великого капіталу, а не суспільства.

2.Я б прибрав би акцизи і податки з ввезення автотранспорту. В Україні – авто дорожчі , аніж в сусідній Європі. Ситуація з епідемією жорстко поставить питання про засоби пересувння. Якщо громадський транспорт є небезпечний з точки зору поширення вірусу, то як пересуватися на роботу? Скажете карантин? Карантин не завершиться 3 квітня(і не мрійте!). Епідемія з 3 квітня тільки почне все більше і більше поширюватися країною. Скільки триватиме епідемія? 3 місяці? Пів року? Рік? Ми не знаємо. Забезпечити громадян можливістю дешевого індивідуального транспорту-мало б бути одним з пріоритетів реформ.

3.Я б скасував ПДВ. В умовах України ПДВ це засіб тиску на суспільство в інтересах великого капіталу. Бо кому повертають ПДВ? Великому капіталу, який займається експортом продукції закордон. Всі ж решта громадян ПДВ платить у ціні будь-якої покупки. Враховуючи маніпуляції з нечесною статистикою відвантаження закордон, це ще і корупційний податок. Коли олігархат може з бюджету отримувати за буцімто відвантажені товари ще більше, аніж він насправді поставив.
В той же час у звичайній ситуації ПДВ нам би не дав скасувати Євросоюз. Бо там такий податок існує(на відміну від США).А от під час пандемії самі країни ЄС вводять такі обмежування, які були б неприйнятні навіть для дискусії ще рік тому. Як то-заборону авіасполучення, залізничного, автобусного. Тобто , інтереси громадян власної країни-превалюють. Тож саме в такій ситуації Україна могла б радикальна змінити свою податкову систему.

4.Звісно, всі ці заходи-додаткове недотримання бюджетом надходжень. Але зараз й так будуть колосальні недонадхлдження.То нехай краще недонаджходження залишатимуться в кишенях у звичанйих громадян.
Та як латати дірки в бюджеті?
По перше, я б радикально скоротив би чиновнийчий апарат. Звісно, чиновник-теж громадяни України, і у них теж є родини. Та саме зараз можна було б переглянути чи потребує такої великої кількості чиновників країну. І навіть якщо потребує, то чи може прогодувати? Ну, наприклад,я-за європейську інтеграцію. І за входження в Євросоюз. Та чи може зараз країна собі дозволи безліч чиновників з “питань європейської інтеграції”? Можливо на рік їх потрібно скоротити? А далі подивимося-чи може країна жити без таких чиновників чи ні?

5.Ще радикальніший захід-це реструктуризація українських зовнішніх боргів. Саме відсотки по зовнішніх кредитах складають вагому частину української “дірки” в бюджеті. Бо Україна давно сіла на “голку кредитів”. Які не відомо коли і хто віддаватиме. А от відсотки потрібно віддавати вже. Не йде мова про відмову від повернення кредитів. Потрібно повертати те,що взяв. Та от в умовах кризи , пов’язаної з пандемією, якраз можна було переконати світові інституції у відтермінуванні виплати відсотків. Це може зватися страшно -“технічний дефолт”. Та це може бути зараз одним з засобів для недопущення падіння української економіки у “штопор”. Інша справа,що цю ситуацію не слід використовувати ,щоб розкрадати майбутні кредити. Як це робилося багатьма попередніми владами..

В будь-якому випадку, зараз час для неординарних вчинків. Та ці вчинки повинні бути не в інтересах олігархату чи міжнародного великого капіталу, а в інтересах суспільства.

А “зустрічі з олігархами”-це стара модель поведінки. Стара і програшна. Яка веде лише до збагачення олігархів.

Думаймо!, – завершив Доній.

«Вечірні Вісті»

 

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...