Вторник , 30 Апрель 2024
Политика

Міфічний турборежим та нове життя Ради

За даними Комітету виборців України, розмови про «турборежим» у парламенті не мають під собою достатньої кількості статистичних доказів. І насправді є нічим іншим, як перебільшенням. Про це заявив голова КВУ Олексій Кошель під час конференції «Три місяці Верховної Ради: здобутки і провали». Так, порівнюючи роботу Верховної Ради дев’ятого та восьмого скликань, варто відзначити, що кількісні показники роботи є співмірними.

Для прикладу, за перші три місяці роботи депутати дев’ятого скликання ухвалили 72 закони (було 39 пленарних засідань), восьмого скликання – 60 законів (29 засідань). Тож, як бачите, показники майже тотожні. При цьому парламентарі минулої каденції зареєстрували в Раді 1893 законопроекти, а новоспечені народні обранці – лише 1193 законопроекти.

«Заяви про так званий «турборежим» у роботі Верховної Ради дев’ятого скликання не відповідають дійсності…Натомість «турборежим» швидше характеризує форми роботи парламенту нового скликання. Так, у дев’ятому скликанні стало практикою ухвалення великої кількості законопроектів упродовж одного дня, а також проведення засідань у вечірньому та нічному форматах», – підсумував Олексій Кошель.

тим незабаром Рада запрацює по-новому. Так, фракція «Слуга народу» працює над законопроектом щодо внесення змін до Регламенту Верховної Ради. Зміни передбачатимуть, що проекти законів будуть розглядати у два етапи: в одні дні обговорювати, в інші – ухвалювати. Про це заявив перший віцеспікер парламенту Руслан Стефанчук. Тобто нині «слуги народу» вже говорять не про створення абсолютно нового Регламенту, а про косметичні зміни?

Але ж загальну реформу анонсували ще на початку роботи ВР дев’ятого скликання. Забули? «Теперішній Регламент ВР, на превеликий жаль, це процедурний джем – ви туди потрапляєте і вже не можете рухатись, це тромб для будь-яких питань. Тому задача наша номер один… розробити абсолютно новий Регламент, який би був сукупністю процедур, а не сукупністю якихось інших речей, і які би дали можливість при збереженні прав більшості і опозиції забезпечувати швидкий і динамічний розгляд питань», – говорив той же Стефанчук на початку вересня. Водночас перший заступник керівника фракції партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявляв, мовляв, Верховна Рада може отримати новий Регламент до листопада. Але ж вже грудень! А віз і нині там… Та й задач «номер один» було чимало…

Тож, здається, суть знову намагаються підмінити формою. Це як в історії з «турборежимом»… Форма є, суті немає. Натомість цікаво, а як справи з головною парламентською реформою – впровадженням сенсорної чи то біометричної кнопки (говорять, що вона набагато ефективніша і її не обдуриш)? Виявляється, що у кошторисі Верховної Ради на 2020 рік не передбачено видатків на технічне переобладнання робочих місць народних депутатів. Про це повідомив громадський рух «ЧЕСНО» з посиланням на інформаційне управління апарату ВР. Забули?

Марія АНІНА 

“Вечірні Вісті”

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.