Воскресенье , 28 Апрель 2024
Политика

Андрій Золотарьов: У разі запровадження дикого ринку, земельні розрахунки підбиватимуться за допомогою «калькулятора Калашникова»

Суть проблеми з відкриттям ринку землі полягає в тому, що віз ставлять попереду коня. Якщо б Володимир Олександрович вийшов до українців та заявив, що влада бере рік задля владнання всіх необхідних питань, напевне, не було б такого шквалу критики. Адже потрібно навести лад у правоохоронній та судовій системах, системі обліку землі, включаючи Земельний кадастр. Також необхідно запровадити нормальну облікову ставку, щоб аграрії мали можливість кредитуватися під розумний процент, який не вбиває виробництво. І це було б правильно. Натомість влада воліє відкрити ринок, не виконавши роботи над помилками, що призведе до земельного бандитизму і латифундизації сільськогосподарської землі. Тобто ми опинимося в ситуації, коли всі чорноземи будуть сконцентровані в руках декількох гравців. А те, що латифундизм породжує безземелля основної маси селянства та призводить до орієнтації національної економіки на зовнішній ринок, ми знаємо ще зі шкільних підручників історії.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив політтехнолог, керівник аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

Тобто принаймні декілька мільйонів українців стануть зайвими й українське село просто помре. Адже латифундистам немає жодного сенсу утримувати соціальну сферу та інфраструктуру села і остаточно їх знищать.

Також відкриття ринку землі призведе до активізації земельного бандитизму. Адже задля консолідації великих наділів, купувати які будуть зацікавлені латифундисти, їх просто відбиратимуть у власників. Та й земельні розрахунки підбиватимуться за допомогою «калькулятора Калашникова», коли приходять озброєні люди і відбирають врожай чи землю.

До речі, коли влада виправдовує відкриття ринку землі тим, що люди матимуть можливість продавати свій пай, невідомо, скільки врешті-решт власник отримає від продажу на руки. Адже зараз у типових угодах щодо оренди земельного паю міститься доволі цікавий пункт, згідно з яким у разі одностороннього розірвання договору з боку орендодавця він повинен компенсувати орендарю витрати, які було вкладено в поліпшення наділу, в тому числі на рекультивацію. Тому орендодавець, який розраховує придбати квартиру або машину, продавши земельний пай, натомість може отримати комбінацію з трьох пальців.

І коли нам кажуть, що ринок землі існує в Європі та світі, я раджу відвідати Аргентину, щоб наочно побачити, що чекає на нас. Держава із рівнем життя, що перевищував європейський, та яка годувала півсвіту в середині ХХ сторіччя, перетворилася на типову бідну латиноамериканську країну з аграрним сектором, який контролюється декількома великими транснаціональними корпораціями. Там масово вирощуються максимально вигідні для продажу культури з широким використанням гербіцидів, якими в прямому сенсі труїться населення.

При цьому ніхто не опікуватиметься зберіганням ґрунтів. І якщо в нас зараз лише деякі орендарі сіють соняшник по соняшнику, то така практика набуде масового характеру. Ніхто тоді не озиратиметься на продовольчу безпеку, на якість продукції – адже перевагою буде максимальне отримання прибутку за короткий термін.

Коли мені кажуть, що можна запровадити заборони та посилити контроль, знову подивимося на Аргентину, де вони номінально існують і благополучно оминаються. Враховуючи рівень корупційності нашої країни, ми розуміємо, що відбуватиметься.

Тому важливо спочатку навести лад у країні, забезпечити нормальні умови для аграріїв та адаптувати закон не під транснаціональні корпорації, а під українського фермера, який піклуватиметься про землю. І хоч зараз законопроект активно готується до другого читання, ми, скоріш за все,  побачимо лиш деякі косметичні зміни, які, на жаль, кардинально не змінять системної помилки.

 

Наталя Кавалєрова

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.