Четверг , 2 Май 2024
Политика

Іван Кириленко: Підтримка вітчизняної науки – запорука розвитку України як сучасної держави

Уряду необхідно створити чітку стратегію соціально-економічного розвитку країни, де наукові розробки знайдуть своє гідне місце.

Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Іван Кириленко після засідання Комітету з питань освіти та науки.

Зважаючи на провал попередньої політики з підтримки вітчизняної науки та стратегії інноваційного розвитку, комітет визнав незадовільним хід реалізації Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», що призвело до суттєвого погіршення стану вітчизняної науки та негативно позначилося на соціально-економічному розвитку всієї держави.

«Не наука винна у тому, що Україна та її економіка досі тупцюють на місці, а, в першу чергу – влада, яка за багато років так і не спромоглася запропонувати країні чітку стратегію соціально-економічного розвитку на інноваційній основі», – зауважив Іван Кириленко.

За словами народного депутата, сьогодні у ключових галузях домінує монополізм, відсутня здорова конкуренція і майже не працюють ринкові механізми. А в таких умовах, впевнений політик, розробки залишаються поза увагою виробництва.

«До нас створювали інститути, дослідні господарства, наукові школи, які свого часу забезпечили Україні прорив, а чинна влада, на превеликий жаль, так «реформує», що, по суті, знищує. Наші попередники, починаючи з Вернадського, продовжуючи Амосовим, Макаренком, Сухомлинським – увійшли в історію. Утім нинішня влада має всі шанси «вляпатися» в історію тим, що нічого після себе не залишить, якщо буде так діяти й надалі», – наголосив Іван Кириленко.

Також політик зазначив, що поки в Україні не буде створено чіткої стратегії соціально-економічного розвитку на інноваційних засадах, «наші кращі науковці продовжуватимуть працювати у Кремнієвій долині».

Народний депутат запропонував запросити на наступне засідання комітету членів уряду, які відповідають за стратегію соціально-економічного розвитку.

Окрім того, Комітет з питань освіти й науки та інновацій рекомендував уряду під час формування та ухвалення держбюджету на наступні роки передбачити: збільшення видатків на науку та оплату праці науковців; визначати обсяг коштів державного бюджету, що спрямовується на наукову і науково-технічну діяльність, у відсотках до ВВП; визначити окремі бюджетні програми, спрямовані на оновлення та осучаснення наукового обладнання і матеріально-технічної бази наукових установ, закладів вищої освіти та забезпечити їх повноцінне фінансування.

Іван Кириленко зазначив, що нинішня влада має всі можливості виконати поставлені завдання.

«У вас сьогодні монобільшість і вам не потрібно нікого вмовляти, а ми вас підтримаємо», – підсумував народний депутат.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...