Среда , 1 Май 2024
Политика

Сергій Власенко про закон щодо викривачів корупції: Це повний абсурд

«Батьківщина» не підтримала проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції.

Про це заявив у кулуарах Верховної Ради заступник Голови партії Сергій Власенко.

«Це закон не про викривачів – це закон про стукачів у найгіршому розумінні цього слова. Головне – узаконюються анонімні повідомлення. Тобто в нас сьогодні будуть відкривати кримінальні справи і проводити перевірки за «анонімками». Привіт, 1937 рік! До цього ж, вони дають право викривачам надалі не свідчити на процесі. Це абсурд повний!» – обурився народний депутат.

На переконання Сергія Власенка, ухвалений парламентською більшістю законопроєкт №1010 не має нічого спільного із законодавством про викривачів, яке є в європейських країнах.

«У чому різниця між викривачами і тими, кого ми за радянських часів називали «стукачами»? Викривач – це людина, яка знаходиться в середині системи або в міністерстві, у відомстві або на держпідприємстві, або в правоохоронному органі. І ця людина має достеменні докази того, що відбувається корупція. Це викривач в європейському розумінні, який має отримати захист, спеціальний процесуальний статус тощо», – пояснив політик.

Натомість, як звернув увагу парламентар, за ухваленим документом, викривач – це будь-хто: «Це будь-яка людина, яка йде вулицею, бачить гарний будинок і говорить: цей будинок належить корупціонеру, перевірите його».

Народний депутат від «Батьківщини» також жорстко розкритикував положення закону, у якому невластиві повноваження передаються НАЗК. Це, зокрема, участь в кримінальних провадженнях на боці викривача, ініціація кримінального провадження, забезпечення охорони викривача.

«У нас є правоохоронний орган, який є учасником кримінального провадження, який здійснює досудове розслідування у справах про корупцію. Це Національне антикорупційне бюро. І цей орган має весь інструментарій, включаючи силові підрозділи, які могли б забезпечувати безпеку викривачів, їхню охорону. Натомість ці та інші функції частково передають НАЗК, не забираючи їх у НАБУ. Тобто ми створюємо ще один орган, який матиме низку функцій, які є подібними до правоохоронних», – деталізував він.

На жаль, 50 поправок, які подав Сергій Власенко, не було враховано у другому читанні.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.