Четверг , 2 Май 2024
Политика

Григорій Немиря: Не може бути цілісної та вільної Європи без цілісної, вільної та мирної України

Григорій Немиря взяв участь у 15-му Європейському саміті «Європа та мир» у Зальцбурзі, організованому Інститутом Регіонів Європи (IRE).

«Війна на Донбасі є не лише конфліктом між Україною та Росією, це більш глобальна проблема, яка зруйнувала існуючий порядок у Європі, встановлений після закінчення Холодної війни. Наше завдання встановити мир в Україні, встановити мир в Європі, повернути анексований Крим Україні та відновити цей порядок, що включає відновлення територіальної цілісності нашої держави та її суверенітету. Не може бути цілісної і вільної Європи без цілісної, вільної та мирної України», – сказав політик під час дебатів на високому рівні «Україна – шанси мирних рішень?».

Окрім того, представник «Батьківщини» зауважив, що Мінські домовленості зіграли свою роль в деескалації конфлікту, але не були і не є достатніми для встановлення миру на території нашої держави.

«У Мінських домовленостях поєднані два погляди на суверенітет, які є несумісними. Нове видання доктрини Брежнєва, доктрини «обмеженого суверенітету», є неприйнятним для України», – сказав Григорій Немиря.

Відповідаючи на запитання щодо так званої «формули Штайнмаєра», він наголосив: «Важливо за деревами бачити ліс – пріоритет безпекової складової. Зовнішня політика – це вид мистецтва, а не точна наука. Тому треба обережно ставитись до будь-яких «формул» у дипломатії».

За його словами, проведення виборів на тимчасово окупованій частині території Донецької та Луганської областей – це лише один з елементів врегулювання конфлікту. Але ключовим тут є безпекова складова, яка має включати розведення військ, демілітаризацію регіону, відновлення контролю України над українсько-російським кордоном, переконаний політик.

«Тільки після виконання безпекового пакета та відновлення контролю української влади над регіоном може йти мова про вибори на Донбасі», – сказав він.

Окрім того, Григорій Немиря зауважив, що, «говорячи про «формулу» Штайнмаєра, потрібно поставити собі запитання: чому Донбас, який є одним з багатьох регіонів України, має отримати особливий ексклюзивний статус?»

У саміті, який проходить 6-8 жовтня у місті Зальцбург (Австрія), беруть участь спеціальний Представник чинного голови ОБСЄ, Посол Мартін Сайдік, спеціальний радник голови Європейської Комісії щодо відносин з Україною Елмар Брок, керівник Групи підтримки України в Європейській Комісії, Генеральний директор з питань політики сусідства та розширення Європейської Комісії Петер Вагнер, європейські високопосадовці, європарламентарі та експерти.

Інститут Регіонів Європи був заснований у 2004 році головою уряду землі Зальцбург, професором Франсом Шаусбергером, щоб створити форум для європейських регіонів, громад та підприємств.

Інститут у своїй діяльності та ініціативах підтримує регіоналізацію та децентралізацію і сприяє діалогу та співпраці між різними регіонами. На сьогодні до мережі інституту входять 130 членів з 23 європейських країн.

 

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...