Понедельник , 6 Май 2024
Политика

Володимир Кабаченко: До законопроєкту про НАЗК треба внести правки

У межах комітету з антикорупційної політики опрацювали поправки до №1029 (готуємо ЗП до другого читання у стінах ВРУ).

Нагадаю, основна мета ЗП – перезавантаження НАЗК. Пам’ятаємо, місія НАЗК – перевірка та контроль декларацій.

Із найголовнішого, що містилось у поправках і що мені не подобається:

1) ЗП запроваджує перехід від колегіального органу управління (рішення приймається шляхом голосування) до одноосібного врядування (рішення приймається однією особою). Це означає, що одна людина відповідає за всю діяльність НАЗК. Тому і критерії щодо такої людини, на мою думку, мають бути високими. Натомість правками пропонується зменшити віковий ценз з 35 років до … 30 (без вимоги щодо спеціалізованої освіти, без прописаних критеріїв до професійного досвіду). Тобто заходить людина до НАЗК, сідає у крісло, отримує доступ до всіх і до всього, а там як вже Бог дасть… а може і не дасть.

2) А ще така людина не проходить спецперевірку. Тобто вона її проходить, але на етапі обіймання посади. Паралельно ухвалює рішення щодо роботи НАЗК і проходить спецперевірку, а, може, і не проходить, а може і хотіла би пройти, та розуміє, що не пройде. І ось цю людину звільняють з посади за те, що спецперевірку вона не пройшла, а от рішення, прийняті за цей час, залишаються рішеннями… Хто кого порішав – невідомо, але ж пройди ти цю перевірку до початку обіймання посади – і всім буде і спокійно, і комфортно одночасно.

3) Ще непройденого голову НАЗК ретельно перевіряє кваліфікаційна комісія, що складається з ТРЬОХ іноземців-представників ДОНОРСЬКИХ організацій і одного українця. Так, призначаємо голову в український орган, а перевіряє його та кваліфікує іноземець. Можливо, формула 2 іноземці + 2 українці була би більш доречною?

4) Ну і наостанок: а чому під законом про НАЗК не протягнути норму про збільшення прохідного бар’єру з 2 до 5% для партій, що мають право на фінансування їх діяльності? Якщо є бажання обговорити цю норму, давайте обговорюваті і вносити зміни в ЗУ «Про політичні партії України», а наразі сконцетруємось на НАЗК і нових стандартах його роботи.

 Володимир Кабаченко, народний депутат від «Батьківщини», Facebook

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Будет ли Россия испытывать НАТО гибридными атаками?

Россия может начать испытывать НАТО "на прочность".

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...