Пятница , 3 Май 2024
Политика

Микола Стрижак: На найбагатших землях світу мають проживати найзаможніші селяни Європи

Україна давно взяла курс на євроінтеграцію. Тому при запровадженні земельної реформи, як і в багатьох країнах Європи, варто використовувати класичну модель, за якої сімейні фермерські господарства об’єднані в потужну обслуговуючу кооперацію. Для її запровадження потрібно розробити поетапний план дій та вказати, які ресурси будуть включені: доступ до ринку фінансів, доступ до ринку збуту, доступ до технологій і доступ до особливого інструменту виробництва, яким, власне, є земля.

Про це у коментарі “ВВ” повідомив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Микола Стрижак.

Натомість нам нав’язують аргентинсько-бразильську модель, через яку в цих країнах, де знищувалося село й селянство, а вартість гектару землі є найдешевшою, панують голод та злидні.

В Болгарії, де було запущено вільний ринок, фактично 22 іноземці скупили всю сільськогосподарську землю. В результаті на сьогоднішній день кукурудза, соняшник, ріпак та соя вивозяться з країни, а болгарський перець та інші овочі завозяться туди з Туреччини, де свого часу провели класичну реформу і в них вистачає і на свої потреби, й на продаж до інших країн.

Як свідчить світовий досвід, якими б шляхами реформ не рухались країни, з часом вони повертаються саме до класичної моделі: держава починає викуповувати землю, стимулювати створення фермерських господарств й повертається до основного призначення – забезпечення продовольчої безпеки держави. Вважаю, що на найбагатших землях світу мають проживати найзаможніші селяни Європи, але це можливо за умови проведення земельної реформи в європейському класичному стилі. 

 

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...