Среда , 1 Май 2024
Политика

Григорій Немиря: Уряд повинен припинити політику санкцій проти вимушених переселенців

Для того щоб санкції проти Росії були дієвими, уряд України повинен припинити політику санкцій проти своїх громадян – вимушених переселенців.

На цьому наголосив заступник Голови партії «Батьківщина», голова Комітету ВРУ з прав людини Григорій Немиря під час інформаційного марафону з питань безпеки, організованого Українським кризовим медіа-центром.

«Це стосується поточної політики уряду щодо внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які залишилися на тимчасово окупованій частині Донбасу та в анексованому Криму. Це фактично політика прямої і непрямої дискримінації власних громадян», – сказав політик.

За його словами, мова йде про невиплати пенсій цій категорії громадян, у порушення Конституції та законодавства України і рішення Верховного суду та судів першої інстанції про поновлення виплати пенсій та заборгованості із пенсії ВПО.
«Неприпустимою є ситуація, коли Пенсійний фонд не виконує рішення Верховного суду та тисячі рішень судів першої інстанції щодо виплати пенсій ВПО. Загальна сума заборгованості за такими виплатами вже сягнула 600 млн грн. Пенсія – це власність людей, і ніхто не має права її відбирати», – переконаний Григорій Немиря.

Дійсно, неможливо зберегти механізм виплати пенсій, який існував до початку російської агресії на території України, але понад два роки тому у ВРУ був зареєстрований законопроєкт № 6240 щодо внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян), підтриманий представниками усіх парламентських фракцій та розроблений за сприяння міжнародних і неурядових організацій, включаючи Раду Європи.

Заступник Голови партії нагадав і про порушення виборчих прав внутрішніх переселенців. Так, на позачергових парламентських виборах 21 липня ця категорія громадян не зможе голосувати на мажоритарних округах. До того ж вже півтора року владою у парламенті блокується розгляд законопроєкту про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян) № 6692.

Окрім того, за словами політика, уряд України замість належного формування і забезпечення реалізації державної політики з вкрай важливих для ВПО проблемних питань приймає дискримінаційні підзаконні нормативно-правові акти, зокрема щодо здійснення соціальних виплат ВПО.

«Вони не лише не полегшують, а навпаки ускладнюють становище переселенців з тимчасово окупованих територій України та громадян України, які залишилися там проживати, суттєво обмежуючи їхні права та свободи. Хто понесе за це відповідальність?» – зауважив Григорій Немиря.

 

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.