Воскресенье , 28 Апрель 2024
Политика

Беспалий: Найвищі пріоритети “Батьківщини” – це “Нова стратегія миру” та “Нова соціальна доктрина”

Найвищі пріоритети «Батьківщини» у лапках і Батьківщини без лапок співпадають: «Нова стратегія миру», що закономірно – «Батьківщина» народна партія. А далі? Спочатку усі повчимося, а потім усі полікуємось? Чи навпаки?

Не слід протиставляти одні життєві сфери іншим: як занедбаємо економіку нічого буде їсти, як занедбаємо охорону здоров’я і довкілля – їсти буде нікому.

Технологічно життєві процеси йдуть паралельно, у чергу не поставиш. А морально? При всій повазі, гвинтики-шпунтики, навіть гроші, мають поступитися чергою людині. Тож другий пріоритет передвиборної Програми «Батьківщини» не технологічний – моральний: «Нова соціальна доктрина» https://ba.org.ua/programm/ з людиною у центрі.

Заробітна плата як стартер

З Програми «Батьківщини»: «ЄВРОПЕЙСЬКА ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Ми ставимо за мету за п’ять наступних років поступово досягти рівня середньої заробітної плати Польщі у доларовому вимірі. Сьогодні середня заробітна плата в Польщі у 3,5 рази вища, ніж в Україні.».

Середня зарплата в Україні за останній травень, за даними Мінфіну, 10 239 грн. https://index.minfin.com.ua/ua/labour/salary/average. У Польщі за IV квартал 2018-го – 1 147 євро. Здавалося б можна у Передвиборній Програмі обійтися цифрами, нащо Польща?

Можна, але 30 років тому незалежна Україна і пострадянська Польща починали в схожих умовах: співмірні економіка, територія, чисельність населення. Чого ж ми тут, а вони там? Корінна причина: Польща одразу розпочала повномасштабну інтеграцію на Захід, наша ж пост-совкова верхівка балансувала між Заходом і «Русским миром».

Програмна формула «Батьківщини» ув’язує соціальну і економічну складові з геополітичною, а ще – з емоціональною: сусіди змогли, а ми що ж? У житті все пов’язано, немає дистильованої ні політики, ні економіки, ні соціалки.

Ще один закид: а чи не є зарплатний заспів популізмом, адже розрив у продуктивності праці між Україною і Польщею ще більший ніж у зарплаті (український працівник у середньому за день виробляє товарів та послуг на $3,7, польський – на $29 https://tyzhden.ua/Economics/214378).

«Популізм» («народність» латиною) є не звинуваченням – компліментом. І «Батьківщина», і її Програма, народні, погоджуюсь.

І щодо технократії: це прем’єр А. Яценюк управляв так, ніби не з живими людьми мав справу, а робот у комп’ютерні ігри грався. Юлія ж Тимошенко і її команда, мислить і діє протилежно: по-людськи. І економічно обґрунтовано!

Досвід людства волає: ніколи дармова праця (хоч рабська, хоч кріпацька, хоч українська) не зрівняється за продуктивністю з гідно оплачуваною. Працююча бідність, працюючий злидень у сучасному світі нонсенс, у нас – традиція.

Правда недоплачені українці мають право на економічну еміграцію, чим і  користуються.

Висока зарплата – високий бар’єр втечі рук і мозків

За експертними оцінками, за кордоном працюють до 5 млн. українців. https://nv.ua/ukr/ukraine/events/mihratsija-z-ukrajini-zrostaje-i-nablizhajetsja-do-kritichnoji-2462687.html. Попит на «кваліфіковану українську робочу силу» (не чорноробів!) неухильно зростає: кількість виданих запрошень на роботу в 2018-му для українців у Польщі, 3 млн! https://nv.ua/ukr/ukraine/events/mihratsija-z-ukrajini-zrostaje-i-nablizhajetsja-do-kritichnoji-2462687.html.

Може люди виїжджають не через низьку зарплату, а природою помилуватись? «За даними Державного комітету статистики, 71% українських трудових мігрантів головною причиною міграції назвали низьку зарплату в Україні.» https://nv.ua/ukr/ukraine/events/mihratsija-z-ukrajini-zrostaje-i-nablizhajetsja-do-kritichnoji-2462687.html. Дані не з опозиційного сайту, від Порошенко-Гройсманового Держкомітету!

Збільшення заробітної плати – потужний засіб утримання (і залучення!) висококваліфікованих працівників. Якщо це «популізм», то слава популізму!

Курйозно, але «Петро Порошенко назвав трудову міграцію кроком до інтеграції з ЄС» https://nv.ua/ukr/ukraine/events/mihratsija-z-ukrajini-zrostaje-i-nablizhajetsja-do-kritichnoji-2462687.html. У індивідуальному порядку, так би мовити. Але й він визнав, «що детінізація зарплат і їх підвищення стануть головними інструментами припинення відтоку робочої сили.».

Висока зарплата – низька корупція

У чорнусі я не спец, а за даними Мінекономрозвитку у 2011-му рівень тіньової економіки склав 34% від рівня офіційного ВВП https://dt.ua/ECONOMICS/obsyag_tinovoyi_ekonomiki_ukrayini_stanovit_350_mlrd_grn,_polovina_tsih_koshtiv_-_zarplati_v_konvert.html, у І кварталі 2017-го – 37% http://me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=f1af7de3-9a52-427b-8445-949e29169f1b&title=RivenTinovoiEkonomikiUIKvartali2017-RokuSklav37-Vvp. Наводжу цифри і від Януковича і від Порошенка, бо обидва вони у цьому специ.

У чорно-білій економіці, біла й чорна зарплати – сполучені судини: як збільшити білу складову – чорна зменшиться. Підвищення мінімалки, що час від часу відбувається, це підтверджує. Детінезація:

1) озонує моральний клімат;

2) піднімає особисту гідність працівників: чесний заробіток – не подачка;

3) гасить корупцію та економічну злочинність;

4) підіймає наш імідж у світі. Що часто забуваємо, хоч це впливає на усе: від інвестицій до реакції світової спільноти на російську агресію.

Прямі й побічні економічні переваги

Першочергове підвищення заробітної плати має плюси й суто економічні:

1. Про кваліфікованих працівників сказано вище.

2. Розширення податкової бази. Я не прихильник збільшення податків і не фанат зростання бюджету: дивлячись за рахунок чого. У цьому разі податок і бюджет зростуть через ріст доходів: збільшиться податок – збільшиться й остаток.

3. Інвестиції в національну економіку. Заробітна плата це не те що пхається у панчоху, левова частка йде на купівлю товарів і послуг, інвестується в реальний сектор. А те, що відкладається на депозит, вкладається в облігації – також інвестиція, тільки банківська.

4. Зростання пенсій. Навіть за нинішньої кульгавої (солідарна + елітарна) пенсійної системи, зростання пенсійних відрахувань пенсії збільшує. А після запровадження персоніфікованої пенсійної системи (що пропонується «Батьківщиною»), ріст пенсій буде адресним, додатковим трудовим стимулом.

5. Моральне й правове очищення економіки озонує інвестиційний клімат: серйозний бізнес репутацію цінує. Є й суто економічна складова їхніх інвестицій до нас:

1) приплив грошей у національну економіку;

2) підвищення конкуренції і пониження монополізації. Що, в свою чергу, стимулює ріст зарплат. Не дарма на тлі словесних реверансів, наша влада усіляко пручається входженню в Україну доброчесного великого бізнесу.

Китай набив оскомину, пошлюсь на сусідню Словаччину http://slovakiainvest.com.ua/Analiz-investyciynogo-seredovyshcha-v-Slovachchyny: економічна відкритість чудеса творить https://tyzhden.ua/World/203041. А наші крутії навіть таку файну справу як об’єднання територіальних громад роблять вочевидь неконституційно, щоб доброчесних інвесторів відлякнути.

Чесно, відверто, професійно

Як і попередньому пості про «Нову стратегію миру» (28.06.2019), Главу «Європейська заробітна плата» наведено повністю, без купюр. Невелика за обсягом вона містка за змістом, позаяк спирається на «Новий Курс України» https://nku.com.ua/ – комплексну програму швидкого відродження і стрімкого піднесення. Програму у якій органічно поєднались совість, професійність і технологічність.

Борис Беспалий,
intvua.com

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...

«Позитивные сигналы по ПВО», — Германия на заседании Совета Украина-НАТО

Немецкое государство рассказало о "позитивных сигналах" по ПВО для ВСУ.