Пятница , 3 Май 2024
Политика

ОПОРА: Серед переліку кандидатів немає жодної жінки аж в 25 одномандатних виборчих округах

Громадянська мережа ОПОРА підвела підсумки реєстрації кандидатів в народні депутати на дочасних виборах до ВР, які відбудуться 21 липня.

Станом на 28 червня Центральна виборча комісія зареєструвала 5 853 кандидати, з яких 3 179 (або 54%) балотуються в 199-ти одномандатних виборчих округах, а 2 674 (46%) висунуті політичними партіями в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі. У цілому кількість зареєстрованих кандидатів не стала рекордною для українських виборів й не перевищила показник позачергових парламентських виборів 2014 року, коли своїм пасивним виборчим правом скористалися 6 627 осіб. 

Списки своїх кандидатів в межах загальнодержавного виборчого округу висунули 22 політичні партії, тоді як в 2014 році зареєструвалося 29 політичних партій. ЦВК відмовила у реєстрації трьом політичним партіями – “Союзу Лівих Сил”, Комуністичній партії України і “Руху Нових Сил Михайла Саакашвілі”. Остання з них успішно оскаржила рішення ЦВК в Шостому апеляційному адміністративному суді Києва, а 29 червня Верховний Суд підтвердив рішення апеляційного адміністративного суду і зобов’язав ЦВК повторно зареєструвати партію “Рух нових сил”.

В одномандатних виборчих округах своїх кандидатів (всього 1 437 осіб) висунули 52 політичні партії. Це суттєво більше, ніж на позачергових парламентських виборах 2014 року, але не перевищує показник 2012 року, коли на виборах до Верховної Ради своїх кандидатів у одномандатних округах висунула 81 політична партія.  Разом з тим більшість зареєстрованих кандидатів-мажоритарників (1 742 особи або 55%) є самовисуванцями. Середня ж кількість кандидатів, які балотуються в одномандатному окрузі, складає 16 осіб (в 2014 році таких нараховувалося 18 осіб). Найбільше кандидатів-мажоритарників – 50 осіб – балотується в 133 виборчому окрузі з центром в м. Одеса. Тоді як найменше – по 6 осіб – балотується в чотирьох виборчих округах – №46 (м. Бахмут, Донецька область), №177 (м. Куп’янськ, Харківська область), №178 (м. Балаклія, Харківська область) і №188 (м. Хмельницький). “Слуга народу” – єдина партія, які висунула кандидатів у всіх одномандатних мажоритарних округах. 34 політичні партії висунули списки кандидатів, які включають менше десяти осіб. Тоді як п’ять партій взагалі не висунули кандидатів у загальнодержавному окрузі, хоча мають значне представництво кандидатів в одномандатних округах (серед них “Українська стратегія Гройсмана”).

Серед переліку кандидатів немає жодної жінки аж в 25 одномандатних виборчих округах, які територіально знаходяться в 16 областях України. Найбільша кількість жінок-кандидаток (по 10 осіб) балотується в 221 окрузі м. Києва (Печерський район) і 95 окрузі Київської області (м. Ірпінь).

 

oporaua.org

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Соратник Медведчука получил временную защиту в Словакии

Словацкое государство предоставило пропагандисту пророссийской направленности Артёму Мачевскому временную защиту.

В Эстонии депутат устроил стрельбу в центре столицы

Депутат от партии "Истинных финнов" Тимо Ворнанен был задержан.

США могут отправить Украине транш вооружения спустя несколько дней после подписания закона

Первую партию военной помощи, переданной США могут доставить в Украину уже через...

Европарламент планирует оценить «выборы в России» на следующей неделе

Действующие депутаты Европарламента планируют проголосовать за резолюцию о "президентских выборах" на территории...