Четверг , 2 Май 2024
Экономика

Як влада влаштовує концтабір для бізнесу

У роковини ухвалення сумнозвісних законів 16 січня парламент дев’ятого скликання прийняв законопроект №1210, присвячений удосконаленню адміністрування податків. Експертне середовище називає його не інакше як «диктаторським законом для бізнесу». Адже документ посилює фіскальний тиск на підприємництво попри те, що на всіх трибунах Зеленський та члени його уряду заявляють про роботу з поліпшення умов ведення бізнесу.

 

Робота над цими законопроектами розпочалася ще восени. Але початкові варіанти викликали бурю незадоволення у представників різних сфер, у тому числі газовиків, металургів й виробників тютюнової продукції. Адже прописані в новаціях норми згодом призвели б до закриття великої кількості підприємств, через що багато трударів поповнять ряди безробітних. Парламентарі обіцяли дослухатися до бізнесу й розробити прийнятні правила гри для всіх під час підготовки документа до другого читання, та Спілка українських підприємців вже зараз закликає Зеленського ветувати закон №1210. Бо норми цього документа, на їхнє переконання, підвищують фіскальний тиск на сумлінних платників податків, погіршують інвестиційний клімат країни та негативно позначаться на розвитку економіки країни в цілому. В Європейській бізнес-асоціації більш оптимістичні. Там кажуть, що багато їхніх пропозицій все ж було враховано. Але все одно є потреба у виправленні сумнівних норм ще до підпису президента. Експерти ж переконані, що у разі застосування «нового податкового кодексу» країна може втратити до 1,5% ВВП.

Сказати, що законопроект доволі об’ємний – не сказати нічого. Тут змішалося все, як у домі Облонських, починаючи від штрафів за ухилення від сплати податків, закінчуючи рентою та навіть вейпами та електронними цигарками. Годі вже казати, що до другого читання законопроект обріс поправками, які вмістилися на 1095 сторінках. Та й на засіданнях профільного комітету було гаряче.

За фактом ФОПам, яких ще восени «порадували» законами про касові апарати та кешбек, вирішили трохи підсолодити життя. Прямо у сесійній залі парламентарі підтримали поправку, раніше відхилену комітетом, якою підвищуються річні ліміти для підприємців: для першої групи – з 300 тисяч до 1 млн, для другої – з 1,5 млн до 5 млн, для третьої – з 5 млн до 7 млн гривень.

А ось ІТ-шникам, якщо вони отримують прибуток за кордоном, у цьому сенсі не так пощастило. Їм доведеться сплатити 18% податку на прибуток, що по суті означатиме подвійне оподаткування українських власників бізнесу, а в подальшому і згортання діяльності. Бо український власник спочатку має сплатити всі податки в країні, де він здійснює свою діяльність, а потім ще й додатково заплатити 18% податку на прибуток в Україні.

Рентні ставки також зазнали змін. Так, нардепи залишили стимулюючі ставки рентної плати на видобуток газу з нових свердловин, хоча комітет наполягав на їх скасуванні. Рента на видобуток залізної руди збільшилася з 8 до 11%. Нардепи хотіли більше закрутити гайки, але експертному середовищу вдалося переконати законотворців у тому, що Україна могла втратити до 70% експорту руди і, як наслідок, близько 30% всіх валютних надходжень. А галузь у такому разі втратила б 40% обсягів вантажоперевезення. Тому ухвалене у другому читанні рішення щодо підвищення ренти до 11% можна вважати майже компромісом.

Виробникам тютюнової продукції підвищили, хоч і не настільки суттєво як планувалося, акцизи на цигарки до 22,7 грн. Але податок заплатять, як зазвичай, споживачі нікотинових паличок. Після того як закон набере чинності, цигарки подорожчають ще принаймні на 1,5-2 гривні.

Під роздачу потраплять і споживачі вейпів та електронних цигарок. Якщо зараз ставка податку на стіки для IQOS і GLO складає 949,8 грн за 1 кг нетто, то з 1 січня 2021 року вони обкладатимуться ставкою на рівні 1456,33 грн за 1 тис. штук з щорічним підвищенням ставки на 20% до рівня 2516,54 грн у 2024 році.

Крім того, вводяться позначення «електронна сигарета» і «рідини, які використовуються в електронних сигаретах» з встановленням для останніх з 2021 року ставки податку на рівні 3 тис. грн за літр. Згідно з новими вимогами, ємності (упаковки) з рідиною, які використовуються в електронних сигаретах, повинні маркуватися акцизними марками. Досі ця категорія існувала поза регулюванням.

Найголовніше ж у цьому законі не підвищення ставок, а наділення ДФС тими функціями, що були у ліквідованої податкової міліції. Податкова зможе на власний розсуд, виходячи з ділової мети, інтерпретувати всю господарську діяльність підприємств і конкретні господарські операції, враховуючи чи відкидаючи будь-які з них. На власний розсуд фіскали зможуть встановити податкове правопорушення і самотужки ж вирішувати, винен чи не винен підприємець – і суд тепер не потрібен.

Крім того, збільшуються терміни проведення перевірок і суми штрафів, які можуть у рази перевищувати податкові порушення. По суті підприємець стає вічно винним, і саме він змушений буде доводити, що нічого не порушував. Натомість податківцям, навіть якщо вони перевищили повноваження чи винесли невірний вердикт, персональна відповідальність не загрожує. Бо її немає. Не можна казати, що у виписуванні податкового законодавства все завжди було гладко. Проте цим законом нові парламентарі фактично перекреслюють навіть ті непогані новації, які були. Тому пан Зеленський, безумовно, може довго заманювати з давоської трибуни інвесторів, але за таких умов навіть діючий бізнес активно згортатиметься й пакуватиме валізи…

Олена САФОНОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Почему вскоре въезд в Венецию станет платным?

Венеция станет первым крупным городом в мире, который будет взымать плату за...

Курс доллара и евро вновь начали подниматься, — валютные обменники

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства продолжили рост.

Доллар продолжает падать в цене, новые показатели американской валюты

Курс американской валюты в обменных пунктах украинского государства показал небольшое снижение.

Reliance Industries отказывается от покупок российской нефти

Reliance Industries не будет покупать нефть РФ, которая была загружена в танкеры...