Пятница , 29 Март 2024
Общество

На честь українського фізика Івана Пулюя назвали планету

На честь Івана Пулюя назвали планету Вікіпедія

Міжнародна астрономічна спілка затвердила назву однієї з малих планет на честь українського фізика, дослідника рентгенівських променів, а також одного з перекладачів Біблії українською мовою Івана Пулюя.

Про це повідомив на своїй сторінці на Facebook один з авторів ініціативи, науковий співробітник Інституту фізики НАН України Василь Шендеровський, інформує UAINFO.org.

“Цього моменту вчені, колектив Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, мешканці Гримайлова чекали понад три роки. Міжнародна астрономічна спілка (IAU) назвала малу планету ім’ям Івана Пулюя (226858) Ivanpuluj=2004 TY 13, про що повідомлено в Bulletin WGSBN робочої групи з питань номенклатури небесних тіл”, – написав Шендеровський.

Він також додав, що таким чином був реалізований один з пунктів заходів з відзначення 175-річчя від дня народження українського вченого. Відзначимо, що цього року відзначили вже 176 річницю з дня народження Івана Пулюя. 

Іван Пулюй народився в 1845 році містечку Гримайлів Тернопільської області. Він відомий як один з першовідкривачів рентгенівського випромінювання. Крім того, Пулюй був винахідником, публіцистом, одним з перекладачів Біблії українською мовою і громадським діячем. У 1878 році він отримав нагороду на Всесвітній виставці в Парижі за прилад для вимірювання механічного еквівалента теплоти.

UAINFO.org

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.