Вторник , 19 Март 2024
Общество

М’ясо, риба та овочі, які коптяться на вугіллі, мають не тільки приємний аромат і смак, але й канцерогени – дієтолог

“Пікнік на свіжому повітрі хороший варіант відпочинку і активного проведення часу. Він часто супроводжується приготуванням їжі на грилі. Однак не завжди це корисна і безпечна для здоров’я їжа. Як звести до мінімуму негативи, вибрати кращий спосіб приготування, щоб насолоджуватися смачним і здоровим грилем?”, – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише дієтолог Світлана Фус, інформує UAINFO.org.

“Перш за все, потрібно знати, що м’ясо, риба та овочі, які коптяться на вугіллі, мають не тільки приємний аромат і смак. Але також вони можуть доставляти в наш організм шкідливі токсини канцерогенної дії. У процесі приготування їжі на вугіллі утворюються шкідливі сполуки, так звані поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ). Йдеться про шкідливі компоненти диму, які утворюються при згорянні, як звичайного дерева, так і кускового деревного вугілля і особливо брикетного вугілля – суміші пресованої маси тирси, крихт кам’яного вугілля, лушпиння насіння та ін. відходів. І чим вища температура утворення диму, тим більша концентрація ПАВ в харчовому продукті.

Важливо і те, що продукти, які ми готовим на грилі не можна обпалювати. При приготуванні на відкритому вогні на їх поверхні утворюється підгоріла шкідлива скоринка, що містить канцерогенні речовини. Найшкідливіші хімічні сполуки – гетероциклічні аміни, що утворюються в пересмаженому, підгорілому м’ясі, особливо в його верхньому, обвугленому шарі, який стикався з металевими гратами і вогнем. Ці частини смаженого м’яса чи іншої страви не слід вживати в їжу – можна поставити під загрозу здоров’я і зіпсувати апетит.

Крім того, в процесі приготуванні м’яса на грилі жир, який виділяється при нагріванні, потрапляючи на розпечене вугілля приводить до утворення шкідливих летких сполук – полімерів жирних кислот.

Як краще готувати страви за допомогою гриля, щоб вони були здоровішими?

Перш за все, як я вже говорила вище, необхідно по можливості знизити шкідливі дії диму і вогню. Найкраще готувати страви на сталевих лотках або підносах. Це, безумовно, здоровіше, ніж тримати продукти на вогні. Так ви захиститеся від канцерогенів, що утворюються при приготуванні на грилі.

Також слід зменшити час приготування їжі на грилі. Використовуйте менші шматки м’яса, маринуйте продукти заздалегідь, це скорочує час теплової обробки. Краще уникати готових покупних маринадів. Вони часто повні хімічних підсилювачів смаку, ароматизаторів, містять багато солі та інших нездорових інгредієнтів.

Приготуйте власну суміш з улюблених спецій і додайте їх в маринад. Ідеально для цієї мети підходить свіжий часник, цибуля, перець, сушені трави, зокрема, майоран, чебрець, розмарин, імбир (вони полегшують травлення), а також кмин і часник. Цікавий аромат страв на грилі доповнить щіпка кориці або порошкоподібної гвоздики. Також варто пам’ятати про свіжий зелений кріп та лимонний сік, які додаватимуть аромат рибі.

Традиційне приготування на грилі жирної ковбаси і жирного м’яса – не найкращий варіант безпечного і корисного гриля. Від них краще відмовитися. Не рекомендую використовувати готові соуси для м’ясних страв, наприклад, магазинний кетчуп, соуси на основі майонезу. Їх можна замінити домашнім томатним, часниковим або трав’яним соусом на основі натурального йогурту і свіжих або сушених трав. Вони корисніші і краще підкреслять смак ваших страв.

Вибирайте пісне м’ясо птиці – курку або індичку. З них можна, наприклад, приготувати курячо-овочеві шашлики. Можна запекти рибу з овочами в спеціальній формі.

Корисний гриль можливий, проте використовувати його краще не дуже часто, обмежтеся двома – трьома порціями на місяць. Винятком є приготування їжі на сковороді-гриль, такі страви можуть бути в раціоні частіше”, – завершує дієтолог.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...