Пятница , 26 Апрель 2024
Общество

Викладачку Євгенію Більченко, яка назвала мовний закон “фашистським”, відсторонили від занять

Професорку кафедри культурології та філософської антропології Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Євгенію Більченко відсторонили від викладання. Однак із вишу її не звільнили – рекомендують зосередитися на науковій та навчально-методичній діяльності.

Про своє відсторонення Більченко повідомила у коментарі Нromadske.uag.

Більченко зазначила, що університет їй не надав жодного документального підтвердження щодо відсторонення від занять. Однак доступу до пар вона більше не має, адже її курси прибрали з розкладу.

“Університет повністю заблокував будь-які інформаційні контакти. Мені тільки усно було повідомлено, що я не звільнена, і я отримала підтвердження у вигляді заробітної плати. Від пар мене відсторонили. Офіційної причини документально я не отримала”, – розповіла нам Більченко.

Вона додала, що по документальні підтвердження в університет звертався її адвокат, однак відповіді так і не отримав. За словами Більченко, їй навіть не відомо, чи працює робоча група, яка має вивчати її ситуацію. 

Викладачка зазначила, що наразі готує адвокатський запит, щоб отримати роз’яснення стосовно ситуації, яка склалася. 

“Є спроба надати справі політичний оборот і від мовного цькування перейти до пошуку “неблагонадійної” інформації в моїх відкритих лекціях. Робоча група невідомих експертів з невідомих мені організацій пильним поглядом читає мої лекції й непохитною рукою виколупує з них Кремль”, – написала Більченко у Facebook.

Інформацію про відсторонення Більченко підтвердив очільник Інституту філософської освіти і науки університету імені Михайла Драгоманова Іван Дробот.

“Її відсторонено від навчальної роботи. Але вона отримує зарплату, тому їй рекомендовано зосередитися науковій, навчально-методичній роботі – опрацюванні програм тощо”, – зазначив Дробот.

Він зазначив, що робоча група, яка вивчала ситуацію із заявами Більченко, припинила свою роботу ще 5 лютого.

На запитання щодо можливого звільнення Більченко Дробот відповів, що наразі йому відомо лише про рішення вченої ради, у якому про звільнення викладачки не йшлося.

Що це взагалі за скандал із Більченко?

Після посилення дії закону Про забезпечення функціонування української мови як державної» Більченко назвала його “фашистським”, а Україну – “американською колонією”. Українська влада, на її думку, керована “вуличними етнорадикалами”. Сама ж Україна для Більченко є “тоталітарною країною”.

“За зовнішнім маркером знакової сфери приховується щось глибше і страшніше. Це глибше мовних норм і страшніше вуличних побиттів. Ім’я йому – “звичайний фашизм”, – заявила професорка про посилення мовного закону.

Також вона написала, що зараз “свідомо переходить у сфері обслуговування на російську”. Себе Більченко називає представницею “російської цивілізації” і заявляє про “націоналістичну цензуру” і “ксенофобію щодо власного населення” в Україні.

Після шквалу критики в соцмережах викладачка записала відеозвернення до президента Володимира Зеленського і заявила, що її “переслідують за політичною і національною ознакою за вільне вираження своєї думки”. Вона також стверджує, що їй морально та фізично погрожують.

 

А що про це думають в університеті?

Там назвали такі заяви викладачки неприпустимими й неприйнятними висловлюваннями проти української мови, українських громадян та України.

У профспілці університету переконують, що заяви “зустріли рішуче несприйняття з боку керівництва університету, студентського загалу та професорсько-викладацького складу університету”.

“Використання української мови в освітньому процесі та діловодстві є усталеною традицією і моральним переконанням членів колективу університету, який відстоює позиції виконання всіх норм і вимог Конституції та мовного законодавства в Україні”, – йдеться у заяві.

Водночас у виші запевнили, що попри гостроту питання, значний суспільний резонанс та шкоду іміджу закладу, університет діятиме відповідно до закону. 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Стоит ли переживать если ребёнок часто болеет? Мнение врача

Многие родители, у которых есть маленькие дети могут чувствовать, что частые болезни...

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.