Четверг , 28 Март 2024
Общество

Коли чекати на нову хвилю захворюваності на COVID-19 в Україні. Думка експерта

Локдаун, який уряд запровадив у січні, не дозволив взяти під контроль поширення коронавірусу в Україні, а на нову хвилю варто очікувати вже в лютому.

Таку думку в ефірі Українського радіо висловив керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Павло Ковтонюк та розповів, чи дійсно посилені обмеження виявилися ефективними, інформує Суспільне. Раніше члени уряду заявляли, що завдяки січневому локдауну вдалося “збити хвилю” у розповсюдженні захворювання.

За словами експерта, запровадження посилених карантинних обмежень в січні не сприяло взяттю під контроль поширення коронавірусу, утім стабілізувалася ситуація з кількістю хворих у лікарнях та кількістю летальних випадків. Він також додав, що попри те, що вдалося уникнути збільшення хворих після новорічних свят, карантин лише відтермінував нову хвилю на лютий.

“Логіка карантину після новорічних свят слабо зрозуміла. Безумовно, він вплинув на захворюваність, бо були обмеження. Але важко сказати, чи було досягнуто цілей, бо самі цілі важко озвучити. Ми не взяли під контроль поширення, яке досі доволі сильне. Можливо, піку після новорічних свят і не було, але нічого не заважає йому початися зараз, після того, як карантинні обмеження закінчилися”, – зазначив Ковтонюк.

Він також розповів, що українська логіка запровадження обмежень відрізняється від західноєвропейської, де карантини вводять в момент хвилі, коли вона знаходиться на своєму злеті, з метою збити її до рівня, який дозволяє контролювати пандемію без жорстких обмежень.

“Тому криві захворюваності в Європі йдуть стрімко вгору, а потім після їх локдаунів, йдуть стрімко вниз. В Україні таких графіків не було ніколи. Фактично, у нас хвилі пологі, але високі. Карантинні обмеження їх дещо сповільнюють, але ніколи не доводять до рівня, коли можна повністю вийти з обмежень і сказати, що ми контролюємо наше поширення, яке зараз незначне”, – додав експерт.

Керівник Центру економіки охорони здоров’я наголосив, що в Україні досі “значне поширення коронавірусу, яке може зрости”.

“Ми його не контролюємо, бо тестування надзвичайно низьке, найнижче в Європі. Тому ми не знаємо, скільки людей зараз хворіє і лише чекаємо, щоб більше людей не потрапляло в лікарні вже як наслідок пандемії. Тобто коли в лікарнях почне зростати кількість хворих, тоді ми будемо знати, що у нас пішов ріст. Але тоді вже буде пізно. Ми вже пропустимо момент початку спалаху”, – наголосив він.

Натомість міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що за період локдауну, який тривав з 8 по 24 січня, вдалося розвантажити медичну систему та лікарів, а кількість пацієнтів з COVID-19 зменшилася більш як на 10 тисяч.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль також зазначив, що епідеміологи фіксують стабілізацію ситуації із захворюваністю, а кількість зайнятих ліжкомісць знизилася до менш ніж 30%.

Що відомо

  • З 25 січня до 28 лютого на всій території України будуть діяти карантинні обмеження, чинні до моменту початку січневого локдауну.
  • Станом на 25 січня в Україні зареєстровано 2 516 нових випадків захворювання на COVID-19. Одужали 5 783 людини.
  • Міністерство охорони здоров’я 22 січня оновило перелік країн “червоної” та “зеленої” зон, враховуючи показники поширення коронавірусу. Список країн з несприятливою епідемситуацією збільшився до 68.

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.