Пятница , 29 Март 2024
Общество

Боротьба з COVID-19 по-українськи. Чому ми набагато ближчі до Мексики й Росії, ніж до Канади та Кореї

Є такі країни другого світу, які намагаються мати вигляд країн першого світу в очах країн третього світу

Оце ми в нашій боротьбі з коронавірусом.

Наша поведінка (слово “стратегія” в речення якось не лізе) набагато ближча до того, що роблять “братські” Філіпіни, Мексика, Іран, Індія, Туреччина, Бразилія та, мої дорогі націонал-епідемічні друзі, Росія, ніж до того, що робить, наприклад, Канада, Німеччина, Португалія, Корея або Гонконг.

У цих країн, що надовго застрягли між третім і першим світами, є одна важлива риса. Це – непрості, сповнені драматизму стосунки з наукою та фактами.

У першого світу із цим простіше – вони власне якісну науку продукують і використовують на практиці. У третього світу теж просто – там узагалі нічого немає, крім науки із країн першого світу.

Інша річ – коло багатих ресурсами, кволих волею, але вічно багатонадійних своєю імітацією реформ країн. З одного боку, продукувати свою якісну науку в них не виходить (а ту, яку виходить, вони не вважають за науку – про це пізніше). Але, з іншого боку, їм якось ніяково слухати чужий розум – зрештою, ти ж не якийсь там третій світ.

Читайте також: Карго-культ замість стратегії: заривати гроші в асфальт навчилися, а готувати країну до пандемії – ні

У результаті виходить, що наука в цих країнах – і своя, і та, що з першого світу – не для того, щоби боротися з пандемією. Із пандемією бореться інтуїція. А в науки є інші завдання. Їх три.

Перше – науково обґрунтувати те, що каже інтуїція. Назвемо це – наукова інтуїція. Коли ти щось інтуїтивно спробував, вийшла якась фігня – і треба, щоб наука обґрунтувала, що насправді все так і було задумано.

Ось, наприклад, в одній із країн увели карантин вихідного дня. Він “дав певні результати”, бо тепер країна має на 6 тисяч випадків менше, ніж прогнозували. Прогнозували, правда, уже після карантину вихідного дня, бо до того ніхто ні про яке прогнозування нічого не знав.

Друге завдання науки – постачання різних вундерваффе. Бо нащо потрібна наука, як не для пошуку однієї пігулки, якої буде достатньо, щоби перемогти пандемію. В одній із країн спершу сподівалися на пігулку гідроксихлорохіну й навіть вносили її у протоколи. Потім перший світ сказав, що вона не працює, і було дуже шкода. Тоді вся надія була на ремдесивір. Його вже й закупили. Але перший світ знов узяв його й забракував! Хоч свиням тепер виливай.

Потім була унікально-оригінальна вакцина. Гарно гайпонули й навіть створили враження всій Центральній Азії, що те, що сиплеться із совєцької наукової школи – це не пісок, а порох. На Захід, правда, ефекту не справили. Захват у світової науки від “оригінальної вакцини” був приблизно такий же, як в італійця, якого ви привезли у Вилкове та сказали, що це “українська Венеція”.

Читайте також: Карантин вихідного дня – як маска на підборідді: жодної користі, лише шкода

Зате таку науку слухати цікаво. А от коли нудять про “боротьбу в довгу”, розгортання системи тестування й відстеження контактів, динамічні індикатори або локдаун на випередження – це якась не наука, а контрреволюція проти вітчизняного виробника.

Третя роль науки – постачати всілякі кльові цифри, з яких завжди можна вибрати такі, де ми всіх перемагаємо. Ось ви знали, наприклад, що одна із країн – 29-та в Європі за смертністю від COVID на мільйон населення? То знайте.

І то нічого, що на першому місці за цим показником – Сан-Марино (це теж така країна в Європі, коли що), на другому – Словенія, на третьому – Болгарія. Кажете, не чули, що там узагалі є пандемія? Але головне, що там маленьке населення, і на нього дуже зручно ділити всякі показники.

А от казати, що країна за загальним показником смертності – восьма, а вище – лише більші за неї країни Європи, і що реально в цій країні горить так само, як в усіх великих європейських країнах – це вже сумнівний факт. Озвучувати його – це вже критика. А критика в завдання науки не входить.

Хороша вітчизняна наука повинна мімікрувати під перший світ, а не по-справжньому говорити, як він. Бо так ви ставите свою країну в незручне становище в очах третього світу. Якось недобре.

Павло КОВТОНЮК

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.