Вторник , 19 Март 2024
Общество

Рахункова палата: За гроші з “коронавірусного фонду” не придбали жодного апарату ШВЛ

За кошти спеціального Фонду боротьби з COVID-19 не було придбано жодного апарату штучної вентиляції легень.

Про це заявив голова Рахункової палати Валерій Пацкан в інтерв’ю Українському радіо, повідомляють “Вечірні Вісті” з посиланням на “УНІАН”.

За його словами, із апаратами ШВЛ зараз проблема, оскільки тендери на їхню закупівлю хоч і оголосили, але вони не відбулися.

“Оголошено було тендер на закупівлю 100 апаратів, строк поставки був до 30 жовтня. Перший тендер оголошено 16 липня, провели аукціон – мали до 15 вересня закупити 50 ШВЛів. На нього вийшли 6 учасників – лише 2 запропонували товари, які відповідали вимогам, але згодом виявилося, що перший постачальник не мав досвіду постачання відповідних товарів, а другий мав факти невиконання попередніх договорів. Зараз знову новий тендер. ШВЛи закуплялися в інший спосіб, не з ковідного фонду – і меценатами, і державні органи, в тому числі МВС, для себе закупляли. З ковідного фонду ШВЛи на сьогодні не закуплено”, – розповів Пацкан.

Голова Рахункової палати також розповів, що загалом з коронавірусного фонду станом на 24 вересня вже витратили 25 мільярдів гривень.

“Ковідний фонд становив 66 млрд грн, фактичних видатків вже є 25 млрд грн. На що пішли ці 25 млрд? 12,6 млрд грн – на будівництво доріг та амбулаторій, 9,2 млрд грн – виплати з безробіття, часткового безробіття, на дітей ФОП, страхові виплати та матеріальна допомога медикам, 2,8 млрд грн – доплата до зарплати МВС, МОЗ і виконавчої служби, 289 млн грн – закупівля обладнання, засобів індивідуального захисту”, – додав Пацкан. 

Що цьому передувало

13 квітня Верховна Рада прийняла зміни до Закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусом.

З 66 мільярдів гривень 16 мільярдів гривень виділено для системи охорони здоров’я, зокрема для забезпечення медиків засобами індивідуального захисту, для виплати їм підвищеної заробітної плати, закупівлі для лікарень необхідного обладнання і так далі.

Для фінансування фонду з безробіття було виділено близько 7 мільярдів гривень, з яких 2,7 мільярда гривень – на допомогу з часткового безробіття.

Також 2,5 мільярда гривень направлено на доплати військовослужбовцям, поліцейським і категоріям, що забезпечують життєдіяльність населення.

Крім того, 35 мільярдів гривень піде на реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг.

Президент Володимир Зеленський пояснив, що частина грошей з Фонду боротьби з COVID-19 була спрямована на ремонт доріг, які ведуть в приймальні відділення опорних лікарень, що пов’язано з протидією поширенню коронавірусу.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...