Пятница , 29 Март 2024
Общество

Вбивця ракових клітин. Австралійські вчені виявили новий ефект бджолиної отрути

Нове лабораторне дослідження показує, що молекула, яка міститься в бджолиній отруті, може пригнічувати ріст особливо небезпечних ракових клітин.

Дослідження було зосереджено на певних підтипах раку грудей, включаючи потрійний негативний рак грудей (TNBC), який є надзвичайно агресивним станом з обмеженими варіантами лікування, зазначили автори роботи, пише НВ.

TNBC становить до 15 відсотків усіх випадків раку грудей. У багатьох випадках його клітини виробляють більше молекули під назвою EGFR, ніж в нормальних клітинах. Попередні спроби розробити методи лікування, спеціально націлені на цю молекулу, не спрацювали, тому що вони також негативно вплинули б на здорові клітини.

Яд медоносної бджоли (Apis mellifera) показав потенціал в інших медичних методах лікування, таких як лікування екземи, і вже деякий час відомо, що він має протипухлинні властивості. Але як саме це працює проти пухлин на молекулярному рівні, до кінця не вивчено.

Нове дослідження показало, що бджоли використовують меліттин – молекулу, яка становить половину їх отрути і робить їх укуси дуже болючими – для боротьби зі своїми власними патогенами. Комахи виробляють цей пептид не тільки в своєму отруті, а й в інших тканинах, де він виділяється у відповідь на інфекції.

Читайте також: Ученые назвали продукт, отвечающий за здоровье сосудов

Австралійські дослідники піддали вирощені в лабораторії ракові клітини, а також нормальні клітини впливу отрути медоносної бджоли з Ірландії, Англії та Австралії і отрути джмеля (Bombus terrestris) з Англії.

Вони виявили, що отрута джмеля, який не містить меліттина, але містить його аналоги, мало впливає на клітини раку грудей, але отрута медоносної бджоли дійсно вбиває ракові клітини.

«Яд був надзвичайно сильнодіючим. Ми виявили, що меліттин може повністю зруйнувати мембрани ракових клітин протягом 60 хвилин», – сказала медичний дослідник Сиара Даффі з Інституту медичних досліджень Гаррі Перкінса в Австралії.

Коли меліттин був заблокований антитілом, ракові клітини, які зазнали впливу бджолиної отрути, вижили – це показує, що меліттін дійсно був компонентом отрути. При цьому меліттин майже не впливав на нормальні клітини.

Читайте також: Медики выяснили, как витамин D влияет на онкологию

«Це дослідження демонструє, як меліттин втручається в сигнальні шляхи в клітинах раку грудей, щоб зменшити реплікацію клітин», – сказав головний науковий співробітник університету Західної Австралії Пітер Клінкен, який не брав участі в цьому дослідженні.

Продовжуючи свої висновки, дослідницька група також справила синтетичну версію меліттіна, щоб подивитися, як вона буде працювати в порівнянні з реальною угодою.

«Ми виявили, що синтетичний продукт зберігає більшість протиракових ефектів бджолиної отрути», – сказав Даффі.

У той же час, дослідники попереджають, що ще належить пройти довгий шлях, перш ніж цю молекулу бджолиної отрути можна буде використовувати для лікування людей. Але це грізна зброя комах є ще одним неймовірним прикладом хімічних речовин, виявлених в природі, які можуть виявитися корисними і для лікування хвороб людини.

“НВ”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.