Четверг , 25 Апрель 2024
Общество

Українські пригоди піонерів псевдопрезидентства. Як ми все ж таки допомогли Франції

Українсько-французька співпраця має й успішні сторінки. Одна з них – трансфер до Франції славетного Жильбера Шиклі, разом із поплічником Антоні Лазаревичем

Про це для “Тижня” пише Алла Лазарева.

У світі покарань і злочинів Шиклі зажив слави піонера псевдопрезидентства, якому вдалося не лише віртуозно обдурити сотні осіб, а й надихнути режисера Паскаля Ельбе на зйомку фільму “Я на вас розраховую”. Технологія шахрайства, яку міг би запатентувати Шиклі, полягає в узурпації особи та видурюванні від імені “президентів” і “міністрів” телефоном чи через Skype, у майстерно зроблених масках, грубезних сум грошей – під “негайні гарантії уряду”.

Французькі правоохоронці полювали на Шиклі з Лазаревичем від 2009 року – відтоді, як обох оголосили в міжнародний розшук. Поплічники були заочно засуджені до семи та п’яти років позбавлення волі. Вони могли б і досі безжурно насолоджуватися життям в Ізраїлі, який не екстрадує своїх громадян на запит інших держав, якби не поїздка до України: за офіційною версією адвокатів – на паломництво до могили хасидського рабіна Нахмана. “Тут неймовірно гарно, – цитує перехоплений sms Шиклі французький часопис L’Obs. – Це справжня солодка мрія”.

Читайте також: У США псевдопринц обдурив інвесторів на вісім мільйонів доларів

СБУ зупинила набожних мрійників на трасі Київ – Одеса. “Я планував видати себе за принца Монако Альберта II, – зізнався шахрай пізніше. – Та от… маска нам трапилася неякісна: я її приміряв і викинув…” Шиклі легко зізнався в намірі здійснити злочин. Натомість в іншому такому зловживанні довірою – в імітації тодішнього французького міністра оборони Жана-Іва Ле Дріана, який сьогодні обіймає посаду міністра закордонних справ – зізнаватися навідріз відмовився.

Французький суд засудив Шиклі до 11 років в’язниці та до штрафу на суму €55 млн. “Вам має бути соромно!” – висварив “король перевтілень” суддів, почувши вирок, і подався на апеляцію. Слухання завершилися 1 липня. Апеляційний суд залишив попереднє рішення без змін. Натомість слідство триває, бо пошук переказів на польські та китайські рахунки триває досі.

Із феєричного процесу Шиклі й Лазаревича реготала ціла Франція. “Та не бігайте ж ви по залу! – не припиняв дратуватися суддя. – Сядьте нарешті, опануйте себе!” “Не можу! – театрально зводив очі до неба підсудний. – Темперамент керує мною, а не я темпераментом!”

Веселий спектакль не відбувся б, якби міжнародних махінаторів не доправили б до Парижа доблесні українські правоохоронці. І нехай екстрадиція відбулася не без пригод, цю співпрацю, Із певними обмовками, можна записати до успішних сторінок французько-українських відносин.

Читайте також: Шахраї виманили у принцеси мільйони доларів

Чому з обмовками? Бо після місячного перебування в київській в’язниці обидва VIP-затриманих несподівано опинилися на свободі, прикрашені символічними електронними браслетами. Хто знає, чи не розчинилися б вони в часі та просторі, якби не скандальна публікація французького журналу Le Point. Після неї Київ змушений був повернути Шиклі з поплічником за ґрати. Звідти авантюристи, із комфортом попиваючи горілку Absolut, поширили зухвале відеозвернення до французької Феміди: “Маємо тебе в носі! П’ємо за своє звільнення та свої мільйони! Ми не повернемося!”. Але екстрадиція таки відбулася.

Французькі слідчі так і не зрозуміли, як так сталося, що, перебуваючи в Україні, адвокат затриманих зумів знищити комп’ютер і маску принца Монако – оту, “неякісну” – бо речові докази дуже придалися б у справі. Та є, як є: загалом французи українським колегам “дуже дякують”.

Як пише французька преса, звертаючись по “негайну допомогу на фінансування секретних операцій французьких спецслужб”, 54-річний піонер псевдопрезидентства зумів ввести в оману короля Марокко та президента Габону, паризький єпископат та концерни Total і Vinci. Від імені “міністра оборони” він просив гроші на “боротьбу з тероризмом і звільнення заручників у Сирії” та обіцяв “швидке відшкодування” від Banque de France. Масштаби маніпуляцій вражають обивателів і ставлять нестандартні завдання слідству.

Суд зобов’язав Шиклі відшкодувати турецькому бізнесменові Інану Кіраку €44 млн і ще €10 млн – духовному лідерові мусульман-шиїтів Ага Хану. Виконувати присуд злочинець не збирається та вже скерував скаргу до касаційного суду. Мильна опера з вирішальним українським епізодом триває. На щастя, цього разу українські голмси опинилися на правильному боці.

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.

От каких продуктов не стоит отказываться на диете?

Многие хотят похудеть и садятся для этого на диеты.

Как справиться с сезонной аллергией? Советы аллергологов

Для людей, которые страдают аллергией любого формата, начало весны и лета может...

Как безболезненно завершить отношения? Советы психологов

Разрыв отношений - всегда о боли и полученном опыте, который травмирует человека.