Четверг , 28 Март 2024
Общество

Місія здійсненна: Цього року завдяки уряду Німеччини та Українському фонду соціальних інвестицій понад 200 переселенців отримали житло

Внаслідок російської агресії ми отримали дуже страшну річ  – фактично біженців у своїй же країні. Офіційно їх називають внутрішньо переміщені особи, або ж переселенці. З самого початку війни незгодні з російською інтервенцією були змушені  терміново полишити  окуповані території. Часто з ризиком для життя, залишаючи власні домівки, й навіть не маючи змоги вивезти своє майно. Тож багатьом з переселенців навіть на мирній частині України  було досить не солодко. А одна з головних проблем – відсутність власного житла!

Та завдяки реалізації Українським фондом соціальних інвестицій проекту «Сприяння розвитку соціальних інвестицій. УФСІ V», що фінансувався  урядом Німеччини через Банк розвитку KfW, сотні сімей переселенців отримали нові  домівки. Для прикладу, лише цього року у нові квартири та кімнати у гуртожитках заселились 230 внутрішньо переміщених осіб. 

Історії переселенців вражають… 33-річна Тетяна добре пам’ятає, як  31 грудня 2014 року останнім «зеленим коридором», вона з однорічною дитиною на руках встигла виїхати з міста Дебальцеве… Спочатку вона дісталася до Слов’янська, а далі  переїхала до Кам’янського. За декілька років їй довелося змінити п’ять квартир. Річ у  тому, що у жінки народилися близнюки, і вже багатодітна родина не влаштовувала орендодавців. Тож коли Тетяна змогла заселитися у власне житло не тямила себе від щастя: «В мене двокімнатна окрема квартира! Ви навіть не уявляєте, як це після стількох поневірянь орендованим житлом мати свою ванну, кухню, і, найголовніше, – у дітей є власна кімната! Це для мене як казка. Я тут сама собі хазяйка, у мене якась впевненість з’явилася».

49-річна Ірина в липні 2014 року виїхала  з Донецька з сином. «200 гривень у кишені, сумка з документами і літніми речами – це все, що в нас було на той час» – пригадує Ірина. Жінка сподівалася, що до 1 вересня усе закінчиться і вона зможе повернутися додому. Та не судилося й дотепер. Хоча Ірині траплялися на шляху добрі люди, які давали прихисток, але ж усе це було тимчасовим. Приємною  несподіванкою стало те, що з’явилася можливість отримати квартиру у відремонтованому будинку. «Коли одержала ордер, то мабуть з тиждень до тями не могла прийти, усе не вірилося. Син разів зі сто мабуть перепитував – це що, в мене буде своя кімната?», – ділиться приємними спогадами жінка. І таких радісних історій нині багато!

Проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури. УФСІ V» реалізовувався протягом 2015-2019 років в Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, а також у Києві та Львові. Його метою було не тільки створення  умов для проживання переселенців, а й  чином відновлення об’єктів соціальної інфраструктури – дитсадків, шкіл, інтернатних закладів.

За словами виконавчого директора Українського фонду соціальних інвестицій Андрія Лактіонова, у Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях було відремонтовано  16 житлових об’єктів (119 квартир та 156 кімнат, які розраховані на заселення до 700 переселенців), 10 шкіл, 6 дитсадків та 3 інтернати Крім того,  у столиці було відновлено 109 групових приміщень у 44 дитячих садках та фактично створено більш, ніж  2600 додаткових місць для дітей.  У одному з садочків Львова створено дві додаткові групи для 50 дітей та облаштовано 36 кімнат у гуртожитку для проживання 80 внутрішньо переміщених осіб.   

Український  фонд соціальних інвестицій, який у квітні відзначив своє двадцятиліття, має   чимало поточних проектів та планів на майбутнє.

Зокрема, у рамках проекту «Сприяння розвитку соціальних інвестицій. УФСІ VI»,  який фінансується урядом Німеччини через Банк розвитку KfW, передбачене відновлення 28 об’єктів (14 житлових – для проживання внутрішньо переміщених осіб, а також 8 шкіл і 6 дитячих садків) у Кривому Розі, Першотравенську (Дніпропетровська область), Маріуполі (Донецька область), Мелітополі, Токмаку, Ланцевому (Запорізька область), Сєвєродонецьку, Новоайдарі, Кремінній (Луганська область), а також Ізюмі, Золочеві та Чугуєві (Харківська область).

Згідно з задумом проекту  «Сприяння розвитку соціальних інвестицій. УФСІ VIІ», за фінансової підтримки вже згаданого донора, будуть поліпшені умови надання медичних послуг у 40 закладах первинної медичної допомоги, розташованих у Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій областях, а також підконтрольних Уряду України районах Луганської та Донецької областей.

Крім того, у рамках Проекту «Надання соціальних послуг у громаді», фінансованого Японським фондом соціального розвитку через Міжнародний банк реконструкції та розвитку,  30 об’єднаних територіальних громад найбідніших районів Одеської та Тернопільської областей отримають необхідну допомогу і підтримку у поліпшенні надання соціальних послуг.

Загалом, впродовж 20 років роботи, Українським фондом соціальних інвестицій було реалізовано 9 масштабних проектів, які охопили всіх регіони України. Завдяки цьому було відновлено інфраструктуру 565 шкіл, 168 дошкільних навчальних закладів, 82 закладів культури, 74 медичних закладів, 245 водогонів, 28 доріг та 17 житлових будинків. Крім того, було впроваджено 85 субпроектів з розвитку соціальних послуг та 9 субпроектів, спрямованих на захист навколишнього середовища.

“Вечірні Вісті”

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.