Пятница , 19 Апрель 2024
Общество

Які засоби побутової хімії «вбивають» COVID-19?

Безсумнівно, миття рук після перебування в громадських місцях є ключем до скорочення поширення COVID-19. Але що ми повинні робити в наших будинках, щоб знизити ймовірність зараження? Відповідь на це питання дала доцент кафедри інженерної екології UCL Лена Цірик у виданні The Conversation. Вона розповіла, наскільки може допомогти побутова хімія для знищення коронавірусу SARS-CoV-2.

Мило і вода

Мило і вода – ваша перша лінія захисту – вони не вб’ють вірус, але видалять його з поверхонь. Миючий засіб в милі підніме вірус з поверхні, а потім змиє водою. Отже, ви видаляєте вірус, але не вбиваєте його. Та у цьому випадку головне, що вірус не залишиться на ваших руках. Тому, звичайно, мити руки з милом потрібно якомога частіше.

Відбілювач

Діюча речовина відбілювача – гіперхлоріт натрію – дуже ефективно вбиває вірус. Відбілювач працює, руйнуючи білок і так звану рибонуклеїнову кислоту (РНК) вірусу – це речовина, яка створює більшу кількість вірусних частинок, коли ви заражаєтеся. Використовувати відбілювач обов’язково потрібно так, як зазначено в інструкції.

Хірургічний спирт

Було доведено, що етанол вбиває коронавіруси всього за 30 секунд. Як і відбілювач, спирт руйнує білок і РНК, з яких складається вірус. Змочіть тканину хірургічним спиртом і протріть поверхні.

Бактерицидні серветки

Діюча речовина в бактерицидних серветках працює як антисептик – зазвичай хлорид бензалконій. Серветки працюють шляхом фізичного видалення мікробів під тиском (витирання), проте потім мікроби залишаються на серветці.

Вони також залишають на поверхні шар антисептика, який вбиває мікроби. Антисептик добре діє на бактерії, але, схоже, не працює проти поширення людського коронавірусу.

Антисептики працюють, руйнуючи жири в клітинах патогена, але SARS-CoV-2 не містить багато жирів. До сих пір немає доказів того, що антисептики можуть вбивати коронавіруси людини.

Дезінфікуючі засоби для рук

Основним інгредієнтом дезінфікуючих засобів для рук, які вбивають SARS-CoV-2, є етанол, спирт. Але його концентрація в дезінфікуючому засобі дуже важлива – вона повинна перевищувати, за рекомендацією МОЗ, 60%, інакше вона не буде ефективно вбивати вірус.

Ще одне, що ви також можете зробити, це переконатися, що ви провітрюйте місця, в яких регулярно проводите час. Коронавірус SARS-CoV-2 може виживати в повітрі до трьох годин. Таким чином, відкривши вікно, ви можете видалити і розсіяти краплі і зменшити кількість вірусу в повітрі – що знизить ризик зараження для інших.

Тож, як бачити, у кожного вдома є «зброя» для боротьби не лише коронавірусу, а будь-якого вірусу.

Отже підсумовуємо: продовжуйте мити руки, використовуйте щонайменше 60-відсотковий дезінфікуючий засіб для рук, робіть вологе прибирання з відбілювачем і відкривайте вікно, щоб впустити весняне повітря.

 

poglyad.tv

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.

Какие болезненные симптомы никогда нельзя игнорировать? Предупреждение врачей

Боль - явный признак того, что со здоровьем происходит что-то не то.

Маск предложил ввести плату за первую публикацию в Twitter для борьбы с ботами

Илон Маск предложил борьбу против ботов в Твиттер благодаря плате за пост.