Суббота , 27 Апрель 2024
Общество

Законопроект: Детективам офіційно дозволять збирати компромат

У разі прийняття документу детективи зможуть збирати, фіксувати та досліджувати відомості, необхідні для розгляду справ в судах.

Замовником такого виду послуг може бути будь-яка сторона провадження.

Детективам дозволять збирати компромат на особу за її письмової згоди :вони матимуть право вести спостереження у громадських місцях та навіть у приватних чи службових помешканнях без санкції суду, а лише за згоди власників.

В Україні на сьогодні такий вид діяльності офіційно не визнаний, а тому і не знайшов поки що свого законодавчого врегулювання, хоча фактично приватною детективною (розшуковою) діяльністю давно та плідно займаються не тільки фізичні особи, а й юридичні.

За неофіційними даними, зараз в усіх регіонах України працює декілька тисяч приватних детективів та приватних детективних агентств.

Отже, цілком очевидно, що становлення та функціонування в Україні приватної детективної (розшукової) діяльності є незворотнім процесом.

Прийняття Закону України «Про приватну детективну (розшукову) діяльність» дозволить легалізувати діяльність цього виду та вивести її з тіні, поставивши під належний контроль держави, а також значно розширить можливості сторони захисту щодо збору доказової бази, яка на противагу стороні обвинувачення має набагато менше можливостей для збирання відповідних доказів.

Тобто цілями і завданнями законопроекту є законодавче врегулювання здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності як одного з шляхів забезпечення конституційних гарантій людини та громадянина на захист своїх законних прав та інтересів.

Законопроект визначає основні права та обов’язки приватних детективів, регламентує їхню діяльність та встановлює, хто може, а хто ні займатися приватним розшуком.

Хто може бути приватним детективом

  • Громадянин України, який досяг 21 року;
  • володіє державною мовою;
  • має вищу освіту (не зазначеного якого напрямку) або стаж роботи в оперативних підрозділах чи органах досудового розслідування не менше трьох років;
  • пройшов відповідне навчання з метою здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності та отримав у встановленому законом порядку свідоцтво про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю.

При цьому, приватний детектив не може бути:

  • службовою чи посадовою особою органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних чи судових органів влади.
  • Особа, що має непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість;
  • Особа, що визнана судом недієздатною чи цивільна дієздатність якої обмежена;
  • Особа, яка перебуває на обліку в закладах охорони здоров’я у зв’язку з психічними захворюваннями, алкоголізмом чи наркоманією;
  • особа звільнена з посади судді, прокурора, нотаріуса, із служби у правоохоронних органах, з державної служби або служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги, вчинення корупційного та пов’язаного з корупцією правопорушення;
  • особа, що позбавлена права на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю – протягом трьох років з дня набрання чинності рішенням про анулювання свідоцтва про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю.

Приватний детектив має право займатися приватною детективною діяльністю як фізична особа підприємець (одноособово) або спільно з іншими приватними детективами шляхом заснування об’єднання приватних детективів.

Якщо проект приймуть, то кожен громадянин зможе звернутися до приватного детектива, який буде зареєстрований у державному реєстрі за законним пошуком інформації, яка цікавить: розшукати родича, дитину, знайти свідків ДТП чи іншої події (пошук додаткових доказів), з’ясувати чи вірна чоловік/дружина тощо.

 

socportal.info

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Стоит ли переживать если ребёнок часто болеет? Мнение врача

Многие родители, у которых есть маленькие дети могут чувствовать, что частые болезни...

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.