Четверг , 28 Март 2024
Общество

Медійники виступили з заявою щодо законопроекту про дезінформацію

Мова йде про документ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації».

Медіаспільнота виступила з заявою щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації» (законопроект щодо дезінформації).

 

Також, мова йде про зареєстрований у Верховній Раді законопроект «Про медіа» (№2693).

 

«На наше переконання, розроблений Міністерством культури, молоді та спорту (МКМС) законопроект щодо дезінформації передбачає небезпечний рівень втручання в журналістську діяльність і дає можливості для обмеження свободи слова. Документ містить дуже неоднозначні норми, які є неприпустимими в демократичному суспільстві», – йдеться в заяві.

 

Зазначається, що законопроект не виконує функцій захисту українського суспільства від поширення суспільно шкідливої інформації та дезінформації. Натомість він створює механізми контролю за інформаційним простором, причому не тільки за традиційними засобами масової інформації, а також і за звичайними громадянами, які в будь-який спосіб обмінюються інформацією. Додатково позбавляються прав журналіста особи, які не пройшли спеціальної процедури реєстрації і не підпадають під спеціальний контроль відповідно до встановлених державою процедур. 

 

«Основні проблемні моменти законопроекту:

 

  1. Введення дуже вузького поняття дезінформації, запровадження кримінальної відповідальності за дезінформацію. Задум про реагування держави на дезінформацію зрозумілий, але механізм реагування становить більше шкоди, ніж користі.
  2. Створення спеціального механізму для державного втручання в інформаційну сферу – Уповноваженого з питань інформації, і наділення його надзвичайно широкими і монопольними повноваженнями у сфері інформації, без наявності достатніх запобіжних механізмів проти зловживань. Механізм, запропонований в законопроекті, не відповідає міжнародним зобов’язанням України, зокрема положенням статті 10 Конвенції з прав людини і основновоположних свобод та судовій практиці ЄСПЛ, і становить собою надмірне втручання в свободу слова.
  3. Серйозне та безпідставне звуження прав журналістів і позбавлення їх захисту шляхом запровадження поділу на «професійних журналістів» та «журналістів». Примусове створення спеціального органу – Асоціації професійних журналістів України (АПЖУ). Тільки тримачі картки АПЖУ зможуть називатися “професійними журналістами” і користуватимуться захистом держави, зокрема від перешкоджання законній професійній діяльності. Лише «професійні журналісти» зможуть отримувати акредитацію на публічні заходи органів державної влади.
  4. Запровадження поняття «поширювач інформації», під яке потрапляють звичайні громадяни (фактично, ті користувачі соцмереж, які роблять свої дописи відкритими для всіх). Покладення на громадян надмірної відповідальності, вимога їхньої повної публічної ідентифікації, що суперечить міжнародному та національному законодавству та становить суттєву загрозу свободі слова.
  5. Створення Індексу довіри, який присвоюватиметься ЗМІ в порядку та згідно з критеріями, затвердженими державним Уповноваженим. Такі механізми мають бути виключно саморегулівними», – йдеться в заяві.

 

Як повідомляється, у такому вигляді законопроект порушує самі принципи існування України як правової держави, що поділяє європейські цінності і прагне побудувати повноцінне демократичне суспільство.

 

«Ми рекомендуємо МКМС утриматися від реєстрації цього законопроекту в парламенті і категорично не рекомендуємо політикам та народним депутатам його підтримувати. З огляду на вкрай важливе завдання цього законопроекту – протидіяти дезінформації – та відсутність дієвої відповіді на це завдання в усьому світі ми також рекомендуємо його ініціаторам повернутися до етапу розробки концепції боротьби з дезінформацією та відпрацювати її з залученням українських та міжнародних експертів із громадського та наукового середовища». – зазначається в заяві.

 

Що до законопроекту «Про медіа», то стурбованість «викликають неоднозначно прописані вимоги до реєстрації онлайн-медіа, регулювання іноземних медіа, відсутність дієвого механізму протидії монополіям на медіаринку та нечітка процедура формування органу співрегуляції. Ми закликаємо депутатів і, зокрема, Комітет Верховної Ради з гуманітарної і інформаційної політики, відкоригувати ці питання до другого читання».

 

tyzhden.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.