Пятница , 19 Апрель 2024
Общество

Небувала за розмахом корупція породила сплеск браконьєрства, – Асоціація рибалок України

Корупція знищує вітчизняну рибну галузь. Якщо рибне відомство не очистити від жадібних чиновників, то на її відновлення будуть потрібні сотні мільйонів доларів з державного бюджету. Тому рибальська громадськість з нетерпінням чекала оновлення Держрибагентства. Але дива не сталося …

Про це повідомляє прес-служба Асоціації рибалок України. 

В Україні вступив в силу закон про перезавантаження влади № 117-IX. Згідно з ним вводиться спрощена процедура звільнення держслужбовців категорії А (керівники центральних органів виконавчої влади). Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет оголосив про скорочення 18 449 чиновників. Це 8% усіх державних службовців.

Керівники Держрибагентства звільнені, але не зважаючи на це вони не хочуть втрачати налагоджені схеми, і намагаються завести своїх ставлеників. І, що найдивніше, їм це вдається, к ним дослухаються чиновники вищого рангу нової влади.

Рибальська громадськість дивується, навіщо новій владі плямувати себе заскорузлою корупцією? Адже невгамовна жадібність рибних чиновників знищує вітчизняну рибну галузь …

Це призвело до того, що вилов з 1991 року впав в чотирнадцять разів. Ще зовсім недавно українська рибна галузь входила в п’ятірку світових лідерів. Ми виловлювали 1 млн 100 тисяч тонн водних живих ресурсів. Кожен українець з’їдав 24,8 кг рибного продукту.  У 2018 році загальний обсяг вилову склав 73,6 тисячі тонн плюс 15 тисяч тонн українське судно виловило крила в Антарктиці. А споживання риби та рибного продукту скоротилося більш ніж у двічі до 9,6 кг на кожного.

Сьогодні 85% реалізованої рибної продукції в Україні – це імпорт. І тільки 15% вітчизняного продукту. Такий стан справ починає загрожувати Продуктової Безпеки країни в цьому сегменті.

У той же час рибне відомство не робить ніяких кроків щодо захисту вітчизняного виробника, а так само не розробляє механізми цивілізованого і продуктивного використання державного рибного ресурсу. Мало того досі не затверджені квоти на вилов риби на наступний рік у внутрішніх водоймах, Чорному та Азовському морі. А це означає, що з 1 січня 2020 року весь промисловий вилов в країні буде зупинений. Це завдасть шкоди економіці на десятки мільйонів гривень.

Небувала за розмахом корупція породила сплеск браконьєрства. Фактично всі водойми в сітках. Риба знищується вже не тільки як ресурс, а й як вид.

Сьогодні промисловий вилов риби у вітчизняних водоймах збагачує зграю рибних корупціонерів. Рибалки стали кріпаками, їх обклали не підйомними поборами. Щоб хоч якось існувати вони змушені йти на порушення, збільшуючи дозволений кілометраж сіток, зменшуючи їх вічко … В результаті відбувається масовий вилов молоді риби, що позбавляє водойми майбутнього.

За даними вчених поширеного промислового виду ляща, в порівнянні з 2000 роком, в наших водоймах залишилося не більше 25%, щуки – 15%, судака, сома – 8%. А такі колись популярні види риб, як чехоня, лин, головень, сазан, жерех поставлені на грань зникнення.

Різке скорочення рибного ресурсу торкнулося й морів. На сьогодні в Азовському морі, яке вважалося рибною світовою перлиною, виловлюють лише три види риби в промисловому масштабі: тюльку, хамсу та бичка, інші види риби виловлюють в незначній кількості.

Незаконний вилов перевищив офіційний. Тіньовий рибний ринок становить близько 6 мільярдів гривень.

За прогнозами вчених, якщо не припиниться таке нераціональне і злочинне використання рибного ресурсу, до 2050 року в наших річках може зникнути риба.

Профільними громадськими організаціями, провідними фахівцями рибної галузі, вченими, іхтіологами, рибоводами, юристами, економістами написана Концепція і покрокова Стратегія виходу рибної галузі з кризи і початку поетапного її розвитку. Але, по не з’ясованим причин, нова влада не поспішає розлучатися з рибними корупціонерами.

Тільки після повного очищення рибного відомства від спрута корупції і приходу на посади керівників які вболівають за галузь, можливо її відновлення.

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

10 ошибок, из-за которых отношения летят кувырком

Иногда отношения между людьми не складываются вне зависимости от усилий любого из...

Что говорит о скором разрыве отношений? Объяснения психологов

Разобраться в отношениях бывает сложно, особенно, если происходят настораживающие либо странные вещи.

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.