Пятница , 29 Март 2024
Общество

Дієтолог: Додайте льону до щоденного раціону

Про користь насіння льону я писала багато, але із радістю напишу ще в 101-ший раз, бо хочу, щоб наша країна стала однією з блакитних зон, місць, де живуть довгожителі, а льон може мати пряме відношення. Нагадати про важливість лляного насіння спонукала нова стаття-огляд австрійсько-канадських вчених, надрукована у виданні Nutrients, з головним редактором якого я добре знайома.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила дієтолог Оксана Скіталінська.

Основними активними компонентами насіння льону є альфа-ліноленова кислота (АЛК), лігнін і харчові волокна (суміш розчинної і нерозчинної клітковини).

У супермаркетах можна зустріти декілька “льонопродуктів”: цілі зерна льону, лляне борошно, лляний шрот (висівки) та лляну олію. Я надаю перевагу цілим зернам, бо у них є все з вищеперелічених компонентів, але є стани, коли на якомусь із них треба зробити акцент.
Причин вживати насіння льну є дуже багато, але ось найголовніші.
1. Оздоровлює серце та судини.
Якщо точніше, то зменшує запальні процеси в стінках судин різного калібру (від найменших капілярів та артеріол, до артерій), робить їх “нечутливими” до налипань атеросклеротичних бляшок.

2. Покращує реологічні (текучі) властивості крові та зменшує імовірність утворення тромбів.

3. Нормалізує рівень холестерину та АТ крові (артеріального тиску крові).

4. Знижує рівень цукру в крові у людей із переддіабетом та діабетом 2 типу, зменшує інсулінорезистентність.

5. Захищає при різних видах онкологічних захворювань. Особливо добре вивчена протективна дія при раку молочної залози.

***
Антираковий механізм при раку молочної залози наступний.
Біологічно активні речовини #ентеролактон і #ентеродіол можуть зв’язуватися з рецепторами #естрогенів і змінювати швидкість росту клітин.
Окрім цих, в лляному насінні містяться біологічно активні сполуки, що мають протизапальну та протипухлинну дію.
Крім цих цінних властивостей, вони підсилюють протипухлинну дію лікарських засобів, що використовуються в схемах цитостатичної терапії (хіміотерапії).
.
АЛК (альфа-ліноленова кислота, одна із різновидів омега-3 жирних кислот), посилює протипухлинну дію #трастузумаба (препарата, який використовується в якості хіміотерапії при раку молочної залози) і достовірно зменшує його концентрацію, необхідну для пригнічення росту пухлини (доведено на мишах). Подібні результати спостерігалися при використанні #тамоксифену, а також інших протипухлинних засобів.
Але рак молочної залози — не єдиний вид злоякісних новоутворень, чутливих до впливу лляного насіння або його компонентів.
Рак передміхурової залози, легень, товстого кишечника, яєчників, ендометрія, гепатоцелюлярна карцинома, рак шийки матки також чутливі до насіння льону.

6. Покращує роботу головного мозку, зменшує прояви депресії, покращує пам’ять (за рахунок омега-3 та вплив на синтез нейромедіаторів, а також за рахунок ремоделювання мембран нейроеів).

7. Покращує якість життя під час менопаузи (зменшення коливань настрою, частоти та інтенсивність приливів, зменшення потіння), сповільнює прогресування остеопорозу та демінералізацію кісткової тканини.

8. Покращує стан шкіри: зменшує почервоніння, сухість, лущення, довше зберігає молодий вигляд.

9. Зменшує запалення в органах шлунково-кишкового тракту (особливо важливо з віком).

10. Оздоровлює та “омолоджує” мікробіоту кишечника. Після регулярного вживання збільшується чисельність дружніх бактерій, які необхідні для синтезу жирних кислот, які і захищатимуть кишечник, і покращуватимуть роботу мозку.

ЯК ВЖИВАТИ
Або подрібніть ДО вживання, зберігайте в темному холодному місці і у щільно зааритій баночці, або спочатку намочіть, а коли вбере воду – подрібніть у блендері.
СКІЛЬКИ
Від 1 чайної – до 1 – 2х столових в день (2 столові – то вже при вищезгаданих порушеннях здоров’я).

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.