Пятница , 26 Апрель 2024
Общество

У 2020-му пенсія українцям буде тільки сниться

Запроваджена у 2017-му урядом Гройсмана так звана пенсійна реформа впевнено крокує Україною. У новому, 2020 році, згідно із законом «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», тим, кому виповниться 60 років і хто претендує отримати пенсію за віком, потрібно мати не менше 27 років страхового стажу. Не вистачає – можете докупити три роки або працювати далі, якщо роботу знайдете. Також перестає існувати «пільговий період» виходу на пенсію для жінок.

Нагадаємо, законом передбачене поступове збільшення критеріїв стажу. У 2017-му при виході на заслужений відпочинок запорукою отримання пенсії було 15 років страхового стажу. Минулого року цей критерій збільшився до мінімально необхідних 25 років, а у 2020-му критерій стажу збільшиться до 27.

За словами наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідії Ткаченко, ті, хто виходитимуть на пенсію після 2028 року, повинні мати 35 років стажу.

«Це доволі різке підвищення критеріїв пенсійного стажу. І люди, які сьогодні перейшли екватор свого працездатного віку, якщо в них були великі прогалини в стажі, навряд чи встигнуть напрацювати 35 років. Та й взагалі це доволі складне завдання. Адже час, який українці приділяють навчанню, збільшується, починаючи зі школи, яка переходить на 12-річний цикл навчання. В нас також масова вища освіта, і якщо раніше період навчання у виші на денній формі навчання зараховувався до стажу, зараз вже цього немає», – констатувала вона.

Якщо після досягнення 60 років людина не має необхідного стажу, їй доведеться пропрацювати ще три роки. Навіть якщо і в такому разі бракуватиме стажу, пенсія за віком буде призначена у 65 років за наявності стажу від 17 років.

Також експерт нагадала про те, що в перші роки після початку пенсійної реформи для жінок існував «пільговий період», упродовж якого вони могли піти на заслужений відпочинок не в 60, а на кілька років раніше.

«Однак у 2020-му «пільговий період» закінчується. Хоча скористатися ним ще зможуть жінки, які народилися з 1 жовтня 1960-го по 31 березня 1961 року. Вони мають право вийти на пенсію в 59 років і 6 місяців, тобто на півроку раніше, ніж чоловіки, і ніж жінки, які народилися пізніше. Ті, хто народився після 1 квітня 1961 року, зможуть оформити пенсію за віком вже в 2021 році», – додала Лідія Ткаченко.

Експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський визнає, що в Україні проблема з пенсійним забезпеченням є значною. Але уряд замість того, щоб докласти зусиль для зростання реального сектору економіки, вирішив проблему пенсійного дефіциту за рахунок українців.

«У першу чергу за рахунок прихованого підвищення пенсійного віку практично до 65 років. І робили це шляхом збільшення страхового стажу, який за 10 років із часу запровадження реформи має збільшитися вдвічі. Також ця мета мала досягатися шляхом зменшення розміру самих пенсій шляхом суттєвого зниження коефіцієнту страхового стажу з 1,35% до 1%. Тим людям, які зараз виходять на пенсію, суми щомісячних виплат будуть на третину менше ніж тим, кому вдалося вийти на заслужений відпочинок до 1 січня 2018 року», – зауважив він.

Експерт нагадав: коефіцієнт на рівні 1,35% вводився у 2008 році урядом Юлії Тимошенко саме для того, щоб виконати вимоги 102-ї Конвенції Міжнародної організації праці, згідно з якою розмір пенсії має бути не нижчим, ніж 40% від середньої зарплати. Після зниження коефіцієнту розмір пенсії сягає близько 20% від середньої зарплати. Тобто ми в результаті запровадження такої пенсійної реформи грубо порушуємо Конвенції МОП.

«У 2017-му дотації ПФУ з державного бюджету складали 133 млрд грн. У держкошторисі на 2020 рік до Пенсійного фонду заплановано перерахувати суму у 173 млрд грн. Ці показники наочно демонструють, що за останні роки дефіцит бюджету ПФУ збільшився на 40 млрд грн. Тобто мета пенсійної реформи не досягнута», – констатував Андрій Павловський.

Він нагадав, що докупити можна не більше трьох років страхового стажу.

«На початку цього року рік стажу коштував 18980 грн й щороку він тільки збільшуватиметься. Для країни, де за даними ООН дві третини населення перебувають за межею бідності, це достатньо велика сума. Та й взагалі з державою гратися в пенсійні ігри проблематично – бо доведеться вкласти гроші, щоб отримувати пенсію на рівні мінімальної», – підсумував експерт.

Аріна МАРТОВА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Стоит ли переживать если ребёнок часто болеет? Мнение врача

Многие родители, у которых есть маленькие дети могут чувствовать, что частые болезни...

Проблемы, которые разрушают брак после рождения ребёнка

Для некоторых пар рождение ребёнка становится самым счастливым днём в мире и...

Почему мы часто засыпаем под звуки телевизора и не только?

Многие люди засыпают при использовании фонового звука, например, от работающего телевизора.

Как правильно общаться с женщинами военными?

На сегодняшний день многие жители Украины защищают государство.