Пятница , 19 Апрель 2024
Общество

Медіапрофспілка закликала готувати всеукраїнський страйк журналістів

Навигация по статье

Комітет НМПУ із неприємним здивуванням ознайомився з інформацією про наміри виконавчої влади підготувати законодавство щодо регулювання стандартів новин медіа.
Керуючись необхідністю “впровадження європейських стандартів життя”, як йдеться у президентському Указі №837/2019 від 9 листопада 2019 року, до кінця цього року Кабміну доручається розробити законопроекти “щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення щодо вимог та стандартів новин, механізмів запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації, її спростування, заборони фізичним та юридичним особам держави-агресора володіти або фінансувати медіа в Україні, а також передбачити посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію”. Визнаючи серйозність піднятої проблеми, Комітет НМПУ рішуче відкидає будь-які спроби встановити кримінальну чи будь-якими чином посилити відповідальність за “наклеп” чи “недостовірну інформацію” (а тепер – і за “не-стандартні новини”), яка в умовах недосконалої судової системи в Україні та впливу держави стане репресивним засобом для придушення свободи слова, позбавлення права на критику.

Бездіяльність відповідальних за провадження державної політики в сфері інформації, захист інформаційного простору не може стати виправданням для чергового посилення відповідальності. Підозрюємо (що вже було неодноразово в історії країни), що під добрими намірами боротьби з агресивними інформаційними впливами приховується бажання ввести обмеження на реалізацію основоположних прав людини.
Комітет НМПУ закликає журналістів до об’єднання навколо протидії даним намірам влади одягнути законодавчий зашморг на журналістську діяльність, редакційну політику шляхом 1)публічного висловлення позиції; 2)роз’яснення неприпустимості обраних методів регулювання медіа.
У випадку недостатності даних методів впливу Комітет НМПУ закличе журналістів розпочати підготовку до загальноукраїнського попереджувального страйку.
Комітет НМПУ інформуватиме своїх колег з Європейської та Міжнародної федерацій журналістів, міжнародні правозахисні про ситуацію.

ukranews.com

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

В каких ситуациях лучше промолчать? Мнение психологов

Есть ситуации в жизни, когда человеку лучше молчать нежели что-либо сказать.

Украинцев просят экономить свет, рекомендации энергетиков

Жителей Украины призывают к экономии электрической энергии.

Какие болезненные симптомы никогда нельзя игнорировать? Предупреждение врачей

Боль - явный признак того, что со здоровьем происходит что-то не то.

Маск предложил ввести плату за первую публикацию в Twitter для борьбы с ботами

Илон Маск предложил борьбу против ботов в Твиттер благодаря плате за пост.