Четверг , 28 Март 2024
Общество

МОЗ має встигнути запустити трансплантологію, щоб врятувати важкохворих українців

Вперше за багато років вдалося всебічно обговорити, як запровадити повноцінну трансплантологію в Україні: від того, як і коли запрацює реєстр і до того, скільки потрібно для фінансування програми.

І відбулося це, вважаю, завдяки тому, що за круглий стіл «Перспективи запровадження трансплантації в Україні» сіли представники пацієнтської спільноти, провідні лікарі і представники влади. Не один рік говорю, що тільки так можливо запровадити зміни у системі.

Зволікання призвело до того, що постраждали люди. В Україні є центри трансплантації і є кваліфіковані лікарі. Але немає системи трансплантації. Тому ми маємо найнижчу кількість пересадок в Європі. Якщо в 2018 році було зроблено 129 трансплантацій, то в 2019 – тільки 38.

Це пов’язано і зі знищенням чинних медичних центрів, і зі звільненням провідних фахівців (Охматдит), і з тим, що після прийняття нового законопроекту колишнє керівництво МОЗу провалило підготовку та ухвалення підзаконних актів, не створило єдину інформаційну систему, в якій повинен був бути реєстр донорів і реципієнтів. У результаті трансплантація опинилася поза законом. Ми змушені були перенести її запровадження до 01.2020 р.

На жаль, реєстру донорів і підзаконних актів досі немає. Уже другий рік поспіль МОЗ не використовує кошти держпрограми з розвитку трансплантації – їх перекидають на інші напрямки і покупку устаткування. У 2018 і 2019 рр. – по 112 млн грн.

Тому розвиток трансплантації вкотре відкладається, тепер до 2021 року. І в цей час ми змушені відправляти тяжкохворих пацієнтів на лікування за кордон. А це в 2,5-3 рази дорожче, ніж в Україні.

Трансплантація необхідна українцям терміново – вона рятує життя і лікує важкі хвороби. Маю надію, що МОЗ перейде врешті до активних дій. Принаймні, передумови для цього вже є – сьогоднішній круглий стіл засвідчив, що нова влада вже вивчила проблему і знає що робити.

 Валерій Дубіль, народний депутат від «Батьківщини», Facebook

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.