Четверг , 28 Март 2024
Общество

Пізнай себе: 10 фактів про виставку «Всесвіт тіла»

Тіло – наш постійний супутник, це те, що дається людині на все життя. Та доволі рідко ми замислюємося про процеси, які щосекунди відбуваються всередині кожного з нас, та внутрішні механізми, без яких життя було б просто неможливим.

Нещодавно на території ВДНГ стартувала масштабна науково-просвітницька експозиція Body Worlds – «Всесвіт тіла», мета якої – показати відвідувачам справжню, складну та захоплюючу анатомію людського тіла. Нещодавно ми особисто ознайомилися із виставкою і зібрали для вас добірку цікавих фактів про неї, а також про людське тіло в цілому.

Факти про Body Worlds – «Всесвіт тіла»

– Історія методу пластинації розпочалася у 1977 році, у стінах Гайдельберзького університету, що у Німеччині, де саме і працював його винахідник – Ґунтер фон Гаґенс. Головна особливість такого способу бальзамування полягає у тому, що ця техніка дозволяє зупинити розкладання мертвого тіла та зберігає анатомічні зразки таким чином, що у результаті вони зовсім не мають запаху й перетворюються на довговічні пластинати.

– Усього на виставці представлено 99 експонатів. Експозиція має назву «Цикл життя». Тут наочно можна побачити, як змінюється людина під впливом часу – від зачаття до глибокої старості. Дізнатись, як виглядає кровоносна і нервова системи, порівняти здорові та уражені хворобою органи, а також побачити, як змінюється тіло людини під час активності: бігу, гри у футбол, або ж у хокей.

– За словами творців виставки Ґунтера фон Гаґенса та Анджеліни Уоллс, фундаментальна місія експозиції – надихнути людей, допомогти їм усвідомити крихкість власних тіл та у легкий і доступний спосіб зрозуміти його анатомію.

– Всі анатомічні зразки на виставці «Всесвіт тіла» є автентичними. Вони належали людям, що за життя виявили бажання, аби їхні тіла були збережені та після смерті передані до Інституту Пластинації задля навчання лікарів та просвіти людей. У донорській програмі мають право брати участь всі люди віком від 18 років – для цього потрібно висловити свою згоду в письмовій формі. В одній тільки Німеччині охочих вже понад дев’ять тисяч, а в усьому світі – понад 18 000 тис. Сам доктор Ґунтен фон Гаґенс також заповів своє тіло пластинації, адже вважає це логічним завершенням власної кар’єри. Причому в заповіті попросив зробити процедуру саме свою дружину – Анджеліну Уоллс.

– На виставці представлені декілька інтерактивних зон, де можна навчитись серцево-легеневій реанімації, виміряти артеріальний тиск, а також ознайомитися зі своїм тілом за допомогою сенсорної проекції, яка, реагуючи на ваші рухи, показує внутрішню структуру тіла.

 

Факти про анатомію та фізіологію людського тіла

– Після 20 років організм людини починає виробляти менше колагену – білка, що робить шкіру міцною, сильною та пружною. Знижується й рівень еластину – запоруки сяючої та еластичної шкіри. Ці зміни не оминуть нікого з нас, але швидкість та інтенсивність старіння шкіри лише частково залежить від генетики. Набагато більше на старіння впливає спосіб життя. УФ-промені від сонця розщеплюють колаген та еластин у шкірі, спричиняють появу ластовиння та пігментних плям.

Від куріння з’являються зморшки, і через поганий кровообіг шкіра стає тьмяною. На шкірі легко помітні й наслідки стресу та браку сну: сухість, чутливість, плями та жирність. Важливо достатньо спати, бо саме уві сні наше тіло та шкіра відновлюються й омолоджуються.

– Забруднення, радіація, куріння і навіть дихання та виділення енергії утворюють у наших клітинах вільні радикали. Вільні радикали – це молекули, в яких немає електрона, тобто нестабільні. Вони окислюють інші клітини, які своєю чергою перестають функціонувати, та інші вільні радикали, спричиняючи ланцюгову реакцію.

Саме спричинені ними пошкодження вважали донедавна причиною старіння та багатьох хвороб, таких як рак, хвороба Альцгеймера та атеросклероз. Але зв’язок між вільними радикалами та передчасним старінням нині не такий очевидний, оскільки вчені виявили, що вільні радикали є лише складовою процесу старіння.

Людина потребує кисню весь час, тому наші клітини постійно виробляють вільні радикали.

Збалансована дієта, багата на фрукти, та трошки червоного вина допоможуть тілу боротися з вільними радикалами.

– Скелет – це наш внутрішній каркас. В момент народження людини він має 270 кісток, і ця кількість у дорослому віці зменшується до 206, після того як декотрі з них зростаються. Скелет дорослої людини важить лише 7-9 кілограмів, однак він міцніший за залізобетон.

– М’язи досягають піку міцності у ранньому дорослому віці, а потім слабшають. Ось чому більшість зоряних атлетів двадцятилітні. Після цього можливості людини обмежуються. Силу та витривалість можна натренувати і підтримувати протягом тривалого часу. Кількість часу, витраченого на тренування м’язів, є важливішою за інтенсивність тренувань. Однак швидкість зумовлена передусім спадковістю. Скільки б ви не тренувалися, ви можете збільшити її відсотків на 15-20.

– Ожиріння впливає на тривалість життя. Науковці встановили, що молоді чоловіки з ожирінням живуть на 13 років менше, ніж мали б, а жінки з тяжким ожирінням – на 8 років.

На здоров’я впливає не лише надлишковий тілесний жир, але і його брак. Тіло врівноважує замалу кількість жирових запасів м’язовою атрофією. Такі симптоми, як слабкість, зниження кров’яного тиску, розсіяна увага та відчуття холоду, – серед типових наслідків. Жінки та особливо підлітки – дві основні групи, що ризикують мати недостатню вагу.

Виставка працює щодня до 31 жовтня на ВДНГ (павільйон 4).

 

«Вечірні Вісті»

 

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.