Четверг , 28 Март 2024
Общество

«Мишоловка» дешевого газу

Залишився тиждень до завершення акції «Нафтогазу», яка дозволяє українцям напередодні опалювального сезону закупити блакитне паливо за літніми цінами й не турбуватися, що його вартість дорожчатиме з кожним місяцем. Але виявилося, що у цієї занадто привабливої пропозиції є вади.

По-перше, скористатися цією акційною пропозицією можуть далеко не всі. Так, отримувачів субсидій відразу попередили, що вони не зможуть стати учасниками програми «Газовий запас». По-друге, придбати можна максимум 25 тисяч кубометрів газу на одну родину за умови 100% передоплати замовленого обсягу ресурсу, уклавши додатковий договір у будь-якому центрі обслуговування абонентів. Ціна, запропонована «Нафтогазом», справді приваблює – 4874,42 (без ПДВ, вартості транспортування, яка своя для кожного регіону, розподілу і маржі газзбутів). Не дивно, що цією послугою вже скористалося більше 13 тисяч українських родин і, найімовірніше, до кінця акції їхня кількість ще збільшиться.

Але в Антимонопольному комітеті України попереджають споживачів про «підводні камені» придбання газу за літніми цінами. Згідно результатів аналізу АМКУ, продукт «Газовий запас» у рамках акції «Твоя енергонезалежність» не містить повних та точних умов додаткової угоди, яку має укласти споживач із постачальником послуг.

А в ній чорним по білому зафіксовано, що споживач, сплачуючи постачальникові кошти з розрахунку замовлених обсягів природного газу за літньою ціною, набуває право отримати ресурс у період з 1 жовтня 2019 до 31 березня 2020 року виключно у разі, якщо діючі на момент постачання ціни будуть вищими, ніж ціна, за якою було здійснено передоплату. Також у тексті угоди зафіксовано, що у разі, якщо протягом того ж періоду ціна на природний газ буде нижчою за ціну, за якою було здійснено передоплату, побутовому споживачу необхідно буде додатково оплатити вартість спожитого природного газу, незважаючи на наявність передплаченого об’єму ресурсу.

«Якщо ціна на газ взимку буде нижчою, ніж оплачена за акцією у вересні, то доведеться оплатити новий об’єм газу за новою, хай і нижчою, ціною. А за вже придбаний кошти не повернуться – просто цей об’єм «чекатиме», поки ціна знову підвищиться. А якщо ціна так і залишатиметься нижчою, то перерахунок буде можливий лише після 1 квітня.

 І це не просто теорія: діюча ціна на природний газ для населення у серпні 2019 року складала 4770 грн за тисячу кубометрів і була нижчою за ціну по акції «Твоя енергонезалежність», – констатують в Антимонопольному комітеті, додаючи, що споживачі, які не мають повної й точної інформації, можуть бути введені в оману.

Враховуючи те, що ціна на газ в Україні давно є політичним питанням із економічним присмаком, спрогнозувати, якою буде вартість блакитного палива в опалювальному сезоні для споживачів, які не закупилися за літніми цінами, буде доволі важко. З одного боку, в Україні зараз працює місія МВФ, яка постійно наполягає на тому, щоб населення сплачувало за цю послугу за комерційною ціною. Та й прем’єр-міністр Гончарук раніше казав, що політики не мають втручатися в суто економічні процеси. З іншого боку, президент доручив розібратися з тарифами. А обіцянки потрібно виконувати. Поки ж політики вигадують способи зниження ціни на газ в опалювальному сезоні, «Нафтогаз» вже спрогнозував її для споживачів.

Згідно з пояснювальною запискою до фінансового плану «Нафтогазу», ціна на газ для споживачів на умовах ПСО на листопад і грудень буде на рівні 7184,8 грн за 1 тис. кубометрів. До цього додамо ПДВ, тариф на транспортування газу по магістральних газопроводах, який становить 157,19 грн за 1 тис. куб. м, та тариф на послуги з розподілу газу, який для кожного облгазу різний – від 151,1 до 710,5 грн за 1 тис. куб. м. Не забудемо й про торгову націнку облгазів, яка становить до 2,5% від ціни, за якою «Нафтогаз» відпускає ресурс. У результаті вартість газу для споживачів складе від 9131,72 до 9842,6 грн за 1 тис. куб. м, або 9,1-9,8 грн за один кубометр. І це, як кажуть, тільки початок…

Варвара ПОЛУНИЧНА

Вечірні Вісті

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.