Вторник , 19 Март 2024
Общество

Світлана Фус: Яблука далеко не «суперфуд», але цілющих властивостей у них багато

«Для більшості з нас яблука основний фруктовий компонент харчування впродовж осінньо-зимових місяців. Ми цінуємо їх за багатство смаків, ароматів і доступність. Багато лікарів заохочують регулярно вживати два яблука в день – вранці для краси, ввечері для здоров’я», – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише дієтолог Світала Фус. 

«Страви з яблук покращують роботу травної системи, допомагають при запорах, а завдяки харчовим волокнам підтримується стан мікрофлори. Яблука допомагають стати стрункішими і красивішими: через низьку калорійність (всього 47-52 ккал на 100 г), наявність високого вмісту клітковини – «мітли» організму і детоксикантів – пектинів, органічних кислот. Цікавий факт: в яблуках практично не буває токсичних металів.
Не зважаючи на користь яблук, їх дещо переоцінюють. 
Відносно вітамінів. Яблука містять мало вітамінів. Наприклад, аскорбінової кислоти у 100 г – 4,6-10 мг, в залежності від сорту і терміну зберігання. Тоді як у цитрусових до 60 мг, при добовій потребі – 80-100 мг. Тим, хто захоче з їх допомогою поповнити добову норму вітаміну С, доведеться спожити 1 – 1,5 кілограма яблук. Емаль зубів та кишечник за це вам спасибі не скажуть. 
Яблука не лідери по вмісту каротину, фолієвої кислоти та інших вітамінів. Тому, щоб забезпечити необхідну їх кількість потрібно їсти не тільки яблука, але і всі інші групи продуктів – злаки, крупи, м’ясо, риба, молочні та ін.
Яблука не будуть основою харчування при низькому гемоглобіні, як вважає багато людей. В них не так вже й багато заліза. Порівняємо: 100 грамів яблук містять до 0,12 мг заліза, а така ж кількість персиків чи бананів – до 0,3 мг, в буряку та в гарбузі по 0,8 мг, а в броколі – 0,7 мг заліза при добовій потребі дорослої людини в 12-17 мг. Окрім цього з рослинної їжі залізо засвоюється набагато гірше (всього 3-5 відсотків), тоді як з тваринної на 25-35 відсотків.
Яблука також можуть активізувати вироблення шлункового соку, підвищувати кислотність і збільшувати апетит. Тому нічого дивного, коли після одної великої антонівки вам раптом захочеться ще чогось – бутерброду, картоплі чи м’яса. Хто страждає на підвищену кислотність краще використовувати печені яблука, щоб уникати проблем зі шлунком. 
Але не дивлячись на те, що яблука далеко не «суперфуд», все ж таки цілющих властивостей у них багато. Вони давно і широко використовуються у здоровому харчуванні. Тому включайте їх в свій раціон. Зараз вони вже дозріли та мають найбільшу кількість корисних речовин.  З початком сезону яблук», – завершує дієтолог.

«Вечірні Вісті» 

Leave a comment

Добавить комментарий

Погода

Новости по теме

Список возможных убежищ для донецких беженцев расширился на две области

Жителей Донецкой области, которые прошли через эвакуацию могут найти убежище в ещё...

“Дія” опубликовала свой исходный код, где и как его получить?

Теперь государства, которым интересен опыт украинской цифровизации могут понять логику основного в...

Как назначить дату из “Дії” в календарь не выходя из приложения?

Получить государственные услуги так же просто, как заказать доставку, либо записаться на...

Единый номер спасения: принцип работы линии 112

Начиная с июля прошлого года в украинском государстве постепенно начали внедрять единый...