Четверг , 28 Март 2024
Общество

Валентин Наливайченко ініціює розслідування Чорнобильського екоциду

Кандидат у народні депутати від «Батьківщини», лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко закликав провести розслідування екоциду, який стався на території України 26 квітня 1986 року – вибух на Чорнобильській АЕС.

Про це політик заявив в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1».

«Я думаю, що треба розслідувати це як екоцид. Ті відомості, які є зараз, свідчать, що до злочину призвели халатність, брехня, утаємниченість, і взагалі нехтування безпекою людей та людськими життями», – зазначив лідер «Справедливості».

За його словами, окрім причин аварії та кількості постраждалих, радянська влада також приховувала інформацію про кричущі  порушення при будівництві атомних електростанцій.

«З 1973 року офіцери КДБ доповідали своєму керівництву про конкретні факти розкрадання матеріалів та кричущі порушення стандартів будівництва ядерного об’єкту. А завершення будівництва енергоблоків підганяли під чергову «червону» дату. Більше того, є доповідна від 1978-го року, де капітан звітує своєму керівництву, що допущені порушення при будівництві блоків на атомній електростанції неминуче призведуть до трагічних наслідків, що і сталося у 1986-му», – розповів Валентин Наливайченко, оприлюднивши відповідні матеріали.

Він наголосив на необхідності розсекретити решту матеріалів, що стосуються аварії на ЧАЕС, які є у розпорядженні МОЗ, ГПУ, державного архіву та матеріалів з архівів Компартії.

Окрім того, наголосив кандидат у депутати, засекречені документи дадуть відповідь і на інші важливі питання.

«Чи була свідомою вказівка почати ті випробування, які нічим не були виправдані, і на які не були запрошені експерти, які повинні були бути там у ніч на 26 квітня 1986 року? Бо саме ці випробування призвели до аварії на 4-му енергоблоці», – сказав Валентин Наливайченко.

Ознайомитися з розсекреченим архівом документів щодо аварії на ЧАЕС можна за посиланням.

ba.org.ua

Leave a comment

Добавить комментарий

Свежие новости

Погода

Новости по теме

Что нужно делать если произойдет несчастный случай на производстве?

Какого алгоритма действий нужно придерживаться при несчастном случае на производстве.

Какими должны быть поворотники в автомобиле чтобы не получить штраф?

На территории украинского государства водитель может быть оштрафован за красные указатели поворотов.

Каким образом отношение к ТЦК играет на руку Российской Федерации?

Отношение общества к ТЦК не является справедливым по отношению к организации.