Неділя , 12 Травень 2024
Суспільство

Митрополит прокоментував рішення влади про вигнання УПЦ з монастиря

Українська православна церква не має наміру залишати Києво-Печерську лавру. Про це у відеозверненні заявив намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ (МП) митрополит Павло Лебідь.

«Ми не маємо наміру виселятись і не будемо, тому що зараз є закони, які на боці людини. Погрожувати, що з нами розправляться, — це не 17-й рік. Сьогодні є всесвітня спільнота, є якась культура», — сказав владика.

Митрополит також додав, що не проти, щоб у Лаврі спеціально створена комісія шукала ймовірні порушення у використанні майна.

Відео звернення намісника Києво-Печерської Лаври опубліковано на YouTube-каналі обителі.

«Сьогодні нашу Церкву вражають сумні події. Напевно, Апокаліпсис починається з України, тому що тут великі святині, Київ називають другим Єрусалимом, вся наша Свята Русь, Україна та інші міста покриті мощами угодників Божих», – сказав настоятель.

За його словами, диявол не виносив, коли молилися віряни, тому він зробив все можливе, щоб перешкодити молінням в монастирі.

«Є люди, які мріють осквернити все, що можна… вони осквернили Успенський і Трапезний Собори, люди, які не соромляться надягати облачення, що не належить їм, а деякі навіть були висвячені нами і в нас, вони пішли на раду нечестивих, як пішов зрадник Юда», — додав він.

Намісник монастиря розповів про наслідки гонінь УПЦ Філаретом Денисенком.

«Після захоплення Філаретом Володимирської церкви в Києві, а вірніше, коли ми просто пішли звідти, коли Блаженніший Митрополит Володимир не захотів крові, ми не думали, що зло так далеко піде. Думали, що людина, яка прожила 60 років у Церкві, напоумиться, але сатана не дав ні йому, ні його чадам спокою. Його потоптали його ж духовні діти і сьогодні взялися за нас з вами», — продовжив ієрарх.

Митрополит Павло закликав вірників не залишатися осторонь і захищати Києво-Печерську Лавру всіма законними способами.

«Брати і сестри, ви не повинні залишатися осторонь,тому що “хто сповідає мене перед людьми, того сповідаю І я перед Отцем Моїм (Мф. 10:32-36)”. Ми обирали цих депутатів і сьогодні ми повинні дати відповідь: як обирали, так можемо і відсторонити, як це прийнято в демократичному світі. Ми повинні відстояти свою віру, ми не повинні осоромити Церкву, нехай навіть мене розстріляють. Я не боюся смерті. Ми не за бунти, не за революції, дайте нам молитися і так молитися, як ми хочемо, як ми навчені», – зауважив він.

«Сьогодні головне вразити єпископів-немає єпископів, немає Церкви. І хто це робить? Беззаконні люди, які не мають нічого спільного з Богом», — продовжив митрополит, розповівши, як він будував Успенський собор, з якого його вигнали ПЦУ.

Своєю чергою речник УПЦ МП архієпископ Климент повідомив Суспільному, що церква у своїх подальших діях керуватиметься чинним законодавством.

«Якщо закон буде визначати ту чи іншу нашу дію або недіяльність в питанні майна, пов’язаного з Києво-Печерському лаврою, ми так і будемо вчиняти. Чіткої відповіді, як я зрозумів, і в міністерства культури немає. Вони з одного боку кажуть, що потрібно виїхати, а з іншого — вони не уявляють, що буде з Лаврою, якщо звідти виїдуть всі монахи», — розповів Климент.

Leave a comment

Залишити відповідь

Свежие новости

Погода

Related Articles

Як правильно вибрати анатомічне взуття?

Нерідко при виборі взуття люди натикаються на незвичайну для одягу характеристику "анатомічна".

Прогноз погоди на вихідні 11–12 травня: хотілося б тепліше

За даними Sinoptik.ua, погода у вихідні буде мінливою, вельми прохолодною, з невеликими...

Чому з’являється почуття безсилля у людей?

Відчуття, ніби життєві сили пропали може переслідувати будь-яку людину.